Изненадващо откритие: Пред домове на бежанци в Берлин стоят паркирани луксозни лимузини. На кого принадлежат? Вероятно не са на бягащите от войните. Бедност и нужди, загриженост за роднини и приятели са изписани на лицата, показващи се на прозорците. Тези хора са изгубили всичко. Питат се как да продължат. Именно затова скъпите коли са паркирани пред новите им домове. Големи арабски семейства са открили бежанците, посочва германският сайт "Ди Велт".

По сигнал на изданието полицията от известно време наблюдава как няколко престъпни клана се опитват да овладеят новонастанилите се. "Докато в цяла Германия се дискутира кризата с бежанците, престъпните групи се възползват от ситуацията, в която са изпаднали тези хора", коментира разследващ.

"Преди всичко млади и физически силни мъже са целта на клановете. По-късно те ще се използват за мръсната работа - обири, търговия с дрога, разправии с конкуренцията", посочва още той.

Полицията и прокуратурата знаят какво се случва, но не могат да предприемат нищо.
Берлин и Бремен имат големи проблеми с престъпните арабски семейства. В Берлин те са между 15 и 20. Пристигнали са в края на 70-те години, най-вече от Ливан, закупили са евтини къщи и са помогнали на фамилии си да пристигнат.

Владеят голяма част от организираната престъпност. Контролират част от пазара за наркотици, специализирани са в кражбите и показват властта си чрез демонстративни действия. Извършили са зрелищно нападение по време на турнир по покер в хотел в града през 2010 година.

"Бежанците пристигат тук без пари. На тях им се показва колко бързо могат да започнат да изкарват такива. Положението, в което са изпаднали, ги прави кадри на престъпността. Много от бежанците не знаят нито дума немски и са привлечени, когато могат да разговарят с някого на родния си език", коментират от прокуратурата.ю

На бежанците им се обяснява, че дори да ги задържат и да попаднат в затвор в Германия, ще бъдат по-добре, отколкото са били сред военните действия. Обещават им, че ако се случи нещо такова, клановете ще се грижат за семействата им. Което е абсолютна лъжа.

За клановете бежанците са много добре дошли. Те все още не са известни за никого и полицията не ги познава.

Въпреки всички усилия, за разследващите е трудно да осветят машинациите в детайли.
"Екстремно трудно е да се внедриш в даден клан. Това са здрави структури, които могат да се пробият само с продължителни и солидни разследвания. Ако член на дадена група е измамен и разочарован или пък тежко ранен от друг клан, ние имаме съвсем малко време да съберем показания на свидетели и да предприемем оперативно разследване. Групите се организират бързо и започват да манипулират свидетелите. Плащат им или ги заплашват. И ние не можен да научим нищо повече", коментират още от прокуратурата.

Данък "Защита" за проституция

"Уличният бизнес в "Шьонеберг" се контролира от една фамилия. Младите румънски проститутки трябва да заплащат редовни такси на арабите. Ако ли не - ще бъдат бити. Немските собственици на домове също са въвлечени в това и им дават 50% от приходите си. Срещу парите получават защита", разказва разследващ.

В последно време натискът расте, дори върху малките бордеи. В цял Берлин те са разпределени.

Арабите отиват при проститутките като обикновени клиенти. Много бързо им показват, че от този момент очакват от тях част от ежедневните им доходи. В противен случай, или ще бъдат бити, или ще заплашват клиентите им и те от страх повече няма да ги посещават.

Удар при собствениците на коли под наем

Големи суми от такса "защита" арабите изкарват и при своите сънародници. Новооткритието на клановете са собствениците на коли под наем.

Много от фирмите, даващи автомобили под наем, успяват да съществуват само няколко месеца. Затварят изведнъж, автомобилите се смятат за откраднати. Всъщност пътуват за продажба в Източна Европа. Някои от колите с повече конски сили се използват за грабежи и други престъпления.

Когато полицията регистрира номера на автомобила и отиде на адреса на фирмата, дала го под наем, не откриват данни на наелия го. Това затруднява работата на разследващите.

Даващите коли под наем се намират в малки странични улички, най-често до павилиони за дюнери и магазини за зеленчуци. Рядко табели обозначават офисите за автомобили.

Решаване на спорове

Споровете между враждуващите кланове имат собствена система на намиране на решения. Най-често семействата се обединяват финансово. Преговарящите между враждуващите страни са имами, глави на семейства, "следователи" или "арбитъри" - всичките са мъже от една и съща култура. Тяхната присъда е задължителна. Когато наскоро член на един от клановете е починал, на погребението му опечалените са били 3000 души.

Оттегляне на обвинения

С хора от клановете е по-добре да не се замесваш. Това показва случаят на момиче на повикване, което е имало среща с двама араби в луксозен хотел. Още от началото е станало ясно, че уговорката е за секс с насилие. След прекомерна употреба на кокаин обаче двамата клиенти изгубили контрол и се отнесли изключително зле към жената, причинили й сериозни наранявания. След случилото се тя дала показания, малко след това обаче ги оттеглила. За полицията е ясно - или са я заплашили, или са и дали пари.

Да бъдеш враг на клана

Михаел К. знае, че да бъдеш враг на клановете, застрашава живота ти. Той е сред най-известните професионални бодигардове в Германия и е шеф на фирма за охрана в Берлин. Той е мъж, който не можеш да изплашиш лесно. Плешив, с широка усмивка и силно ръкостискане.

Когато звезди от Холивуд пристигат в Берлни, той се грижи за сигурността им. Негови служители са били и на покер турнира в града през 2010 година, когато е нападат хотелът, в който се състои.

След инцидента Михаел К. съдейства на полицията. Благодарение на показанията му органите на реда задържат извършителите. Те са част от един от най-известните кланове в германската столица.

"Беше ми ясно, че никога няма да забравят какво съм направил", разказва бившият световен шампион по кикбокс. Нает е убиец, който да прекрати живота на Михаел К. Самият той си осигурява охрана, с която да се движи.

"Столицата ни е изгубена. Тези структури са овладели всички полета на организираната престъпност. Не можем да се върнем до положението от преди 20 години. Тези хора са изключително опасни и нямат никакъв респект към държавата", коментира Михаел К.

Интегриране на нелегалността

"Все още сме в състояние, в което можем да изпращаме ясни стопсигнали на престъпниците. Страхувам се обаче, че те нямат никакъв респект от полицията", коментира служителка от прокуратурата.

"Вече съм се срещала с членове на клановете, които съм разследвала. Към мен се държаха респектирано и вежливо. Защото за тях е ясно - ако ме извадят от играта, утре на моя стол ще седне някой друг, който ще върши същата работа", казва още тя.

Обезпокоително е колко криминални дейности влизат в легалния бизнес. Все по-надълбоко клановете ядат от тъканта на града. Дълго време вече инвестират нелегално придобити средства в легални предприятия. Проникнали са в барове с наргилета, ресторанти, нощни клубове, търгуват с автомобили. Някои от техните представители водят почти съвсем нормален живот и управляват активите си.

Пари от Ливан

Все по-често наемат имоти и ги превръщат в домове за бежанци. Парите на клановете най-често идват от родни и "търговски партньори" в Ливан. Произходът им и получаването обаче не могат да бъдат контролирани. "Когато поискаме от ливанските власти да ни предоставят документи, не получаваме никакви отговори", коментират от прокуратурата.

Организираните обирджии са и технически крачка напред от полицията. "Има смартфони, които все още не можем да подслушваме и те знаят това", коментират разследващи. Има и недостиг на служители. Понякога отнема месеци, докато полицаите преведат и анализират хванат разговор. "Тогава те вече са действали и разделили плячката", допълва орган на реда.