Ново поколение скенери скоро ще позволи на потребителите да проверяват сами дали продуктите за трапезата им не съдържат пестициди, ГМО или бактерия ешерихия коли, предаде „Франс прес”.

Всъщност спектроскопия се ползва отдавна - скенер изпраща поток светлина към плод, зеленчук или парче месо и отразените лъчи се връщат обратно. Те са изследвани и позволяват да се получи информация за продукта - за количеството въглехидрати, липиди и фибри, както и за броя на калориите.

Все още е невъзможно да се сканира приготвено ястие, пица или сладкиш, освен ако не се сканират всички продукти, използвани за приготвянето им.

Редица фирми вече разработиха версии на въпросния скенер. Израелската Consumer Physics и американската TellSpec създадоха скенери със съвсем малки размери, свързани към интернет чрез смартфон. От Consumer Physics оповестиха, че са пуснали в продажба първите си миниатюрни скенери SCIO, които струват 250 долара бройката, докато Food Sensor на TellSpec ще се появи на пазара през август или септември и ще струва 399 долара бройката.

TellSpec е стигнала по-далеч, предоставяйки информация за гликемичния индекс, който е важен за диабетиците.

От американската фирма отбелязаха също, че изобретението й открива наличие на глутен, орехи, фъстъци, яйца и мляко, които са причинители на алергии. Колкото до пестицидите и ГМО, генералният директор на Consumer Physics Дрор Шарон увери, че всичко е въпрос на време.