Различните издателства все повече и повече печелят от получаването на така нареченото брандирано съдържание — статии и клипове, изглеждащи като стандартни материали, но всъщност съдържат в себе си реклама, пише kaldata.com.

И ако по-рано Facebook забраняваше на издателствата да публикуват платени материали на страниците, сега вече социалната мрежа се съгласи да направи отстъпка.

Сега изданията, имащи потвърждение на страницата си във Facebook, могат свободно да публикуват брандирано съдържание. При това те ще бъдат задължени да споменават в публикацията си бранда, плащащ рекламата. "От дълго време Facebook бе за медийните компании, като първоизточник на разпространение" — заяви за изданието Journal вице-президента на компанията по партньорство Дан Роуз. "Но ние все повече се опитваме да помагаме на партньорите си да печелят. И това е нещо, което те толкова дълго искаха".

Причината за повишеното внимание към брандираното съдържание се състои в това, че на такова съдържание читателите реагират много по-позитивно, отколкото на традиционната реклама и банери. Следователно, тази реклама струва на изданията по-скъпо. В своя блог, Facebook пише, че нейната нова политика се прилага за текстове, снимки, видео, "мигновени статии", връзки, 360-градусови клипове и "живо видео". Материалът се счита за брандиран, ако в него се обръща специално внимание на страничен продукт или спонсор.

Facebook от всичко това само печели. Първо, сега се появи ясна граница между рекламните артикули и обичайните материали. Второ, тя позволява правилно да се сортират публикациите в лентата. Facebook ще получи много повече пари за насърчаване на рекламните материали в лентата, които обикновено не се четат от хората така добре, както обичайните статии.