Министър-председателят Бойко Борисов смята, че не е фатално, ако бежанците пробият някъде оградата по границата с България, защото след това ще ги заловим и върнем обратно, предаде БГНЕС.

На въпрос дали очаква изненади от страна на Турция, която ит миналата седмица започна да настанява мигранти от Азия в лагер край град Лозенград, недалеч от труско-българската граница министър-председателят отговори така: „В края на краищата все някъде ги слагат. Ние къде държим нашите бежанци, къде са ни центровете - най-близко до турската граница, за да можем да ги върнем обратно, след като подпишем реадмисията. И в момента министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи - те вече непрекъснато ходят заедно, както и в другите съседни страни полиция и армия работят заедно. Завчера бяха в Гърция, видяхте как ги посрещнаха, в Румъния, сега подготвят срещи тук в България. Началник-щабът на Румъния ще идва, ежеседмично има среща на най-високо ниво професионално и политическо между съседните държави до нас, защото това е проблем“.

„Ние не казваме, че няма проблем с бежанците, не казваме, че е лесно, не казваме, че е лесно за справяне - нито една държава в Европа не се справи, но ние полагаме огромни усилия и то се оценява. Че някъде ще пробият границата и ще минат, не е фатално, защото после във вътрешността на страната ги спираме и хващаме и ги изпращаме обратно”, подчерта министър-председателят Борисов.

През последните седмици, особено след затварянето на Балканския мигрантски маршрут, на територията на Гърция остават значителни мигрантски маси, част от тях се предвижда да бъдат настанени недалеч от границата с България.

На въпрос дали един телефонен разговор между българския и гръцкия министър е достатъчна гаранция, че няма да има гореща точка на границата, близо до Гоце Делчев, министър-председателят Борисов заяви: „Ами достатъчно ми е. Какво можем да направим ние? Това е гръцка територия, за която те си взимат решения“.

Той уточни, че с гръцката страна е уговорено там да не се прави лагер. „Уговорихме с гърците, казаха, че няма да бъде правен там, но ако рекат да го правят, как България да реагира на гръцка територия къде да си правят лагерите“, каза още той.