Европол разпоредила агенти под прикритие да влязат в центровете за регистрация на мигранти в Гърция, с цел да спрат проникването на джихадисти от „Ислямска държава” и да намалят активността на други криминални мрежи, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Според Роберт Чрепинко , словенският директор на новосформирания Европейски център за трафик на мигранти в рамките на Европол, в момента 10 полицаи под прикритие са на тайна мисия в егейските острови на Гърция – Лесбос, Самос, Хиос и Лерос. Агенти има и на пристанището в Пирея със задача да проверяват съмнителни мигранти и да сравняват информацията за тях с базата данни на Европол.

„Заедно с гръцките власти правим проверки, за да се установят възможно опасните мигранти, които влизат в ЕС”, заяви Чрепинко. Той обясни, че освен филтрирането на съмнителните мигранти, операцията има за цел да подкрепи гръцките власти и в други области, свързани с трафика на бежанци.

Операцията е била подготвена на миналата среща на вътрешните министри от ЕС след терористичните нападения в Париж през ноември.