Два кораба за 800 млн. лв. ще бъдат построени в български корабостроителници. Това заяви на борда на фрегатата „Дръзки” премиерът Бойко Борисов по време на учение на „Гранична полиция”. На кораба премиерът Борисов уточни, че е изключително доволен от това учение.Във Фейсбук премиерът обясни: „Страната ни се справя изключително добре в охраната на границите срещу нелегално преминаване на мигранти и за да продължим да бъдем добър пример в това отношение, трябва да сме подготвени за всички възможни сценарии. Затова днес в Бургаския залив се проведе съвместна тренировка на Военноморските сили на Република България и Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас за действия при засилен миграционен натиск по море. 

Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министрите на отбраната и на вътрешните работи Николай Ненчев и Румяна Бъчварова и кмета на Бургас Димитър Николов наблюдавахме съвместните действия, в които участие взеха съставите на фрегата „Дръзки“, гранично-полицейски кораб на РД „Гранична полиция“ – Бургас, вертолет „Panther“ и два моторни катера на Военноморските сили. По време на учението бяха демонстрирани огневата и тактическата подготовка, проведена бе тренировка по сценарий за нов мигрантски маршрут през Черно море. 

Граничните и Военноморските сили координираха действията си по неутрализиране и залавяне на рибарски кораб с бежанци на борда, който е навлязъл в териториални води на страната. РД „Гранична полиция”- Бургас отговаря за осъществяването на граничен контрол на 27 000 кв. км от българската морска граница в зоната, сочена като евентуален нов маршрут на мигрантите след затварянето на пътя им през Егейско море”.

Премиерът каза още, че е разговарял с доброволците, които извършват граждански арести на нелегални имигранти в Странджа. Според него, в това, което те правят, няма нищо лошо, „стига да не се превишават правата и правомощията”.