Турският президент Реждеп Ердоган, черногорският му колега Филип Вуянович, сръбският Томислав Николич и македонският Георге Иванов са само няколко от държавните ръководители, които бойкотираха церемонията по встъпването в длъжност на новия им косовски колега Хашим Тачи. Българският президент Росен Плевнелиев също не беше сред присъстващите в центъра на Прищина.

На церемонията по-рано днес трябваше да присъстват гости от 50 страни. Сред тях бяха ръководителят на делегацията на ЕС в Прищина Самуел Збогар, хърватският президент Колинда Грабар-Китарович, албанският премиер Еди Рама и президентът в Тирана Буяр Нишани.

Въпреки засиленото полицейско присъствие, на площада непосредствено преди започването на официалната част бяха хвърлени две димки от страна на косовската опозиция.

Според местното издание „Експрес” от над 1000 поканени на площад „Скендеберг” са били по-малко от половината.

„Милион евро средства на гражданите бяха изхарчени за церемонията, която потвърди, че президентът на държавата няма международна подкрепа, като се имат предвид представителите на държави, признали Косово”, констатираха от опозиционното Движение „Самоопределение”, цитирани от МИА.

Опозицията бойкотира избора на Тачи от косовския парламент, а често организира и улични демонстрации срещу управлението на неговата Демократическа партия заради предполагаема корупция.

До избирането му за президент миналия месец Хашим Тачи заемаше поста на външен министър и вицепремиер. Той беше министър-председател на страната в продължение на 7 години, като в началото на мандата му през 2008 година тя обяви независимостта си от Сърбия.