Меморандум за сътрудничество между Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и Асоциацията на сицилианските общини бе подписан вчера в кметството в Палермо от председателите на двете организации Пламен Стоилов - кмет на Русе и проф.Леолука Орландо - кмет на италианския град домакин. На церемонията присъстваха посланикът ни в Италия Марин Райков, почетният консул на България за Сицилия Мария-Луиза Мерони и още много дипломати, бизнесмени и представители на местните власти от двата региона в България и Италия.
С меморандума обединените в двете асоциации  местни власти се ангажират да насърчават сътрудничеството и партньорството в общи проекти и да създадат рамка за сътрудничество на общинските власти, бизнеса и други местни асоциации.
Сицилия е един от петте региона на Италия, ползващи се със специален автономен статут. Главният град е Палермо, а регионът се състои от 9 провинции, разделени на общо 390 общини. В Сицилия са разположени някои от най-големите заводи и индустриални зони за Южна Италия. Важен сектор за областта е и туризмът, подхранван от чудесната природа и от множество археологически, културни и природни забележителности.