Емблематичното Дунавско хоро ще люшнат днес точно в 10 часа учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Едновременно с тях в ритъма на Дикоилиевото хоро, превърнало се в красива българска марка, ще залюлеят танца и ученици от две професионални гимназии във Видин и в Свищов. Флашмобът на трите училища, които си партнират по националната програма „Иновации в действие“, е посветен на Деня на река Дунав. 
И трите групи гимназисти ще играят Дунавското на брега на Дунава, русенци са си избрали място на кея. Заедно младите русенци, видинчани и свищовлии ще оформят символичен национален трикольор. Всяка от групите ще бъде облечена в един от цветовете на трибагреника: учениците от ПГ „Проф.д-р Асен Златаров“ във Видин ще са в бяло, свищовските гимназисти от ПГ „Алеко Константинов“ - в зелено, а на възпитаниците на ПГ „Йосиф Вондрак“ е поверен червеният цвят. 
Флашмобът ще се предава на живо във фейсбук страниците на училищата, каза директорката на русенската гимназия Марияна Гъркова. И уточни, че Русе ще добави още един емоционален елемент - на брега на Дунава осмокласничката от ПГДВА Йоана Йорданова от специалност „Интериорен дизайн“ ще изпълни заедно с класната си Диляна Бобокова /най-младата учителка в гимназията/ песента „Катерино моме“.