в Пленарна зала на Община Русе бе официално открита празничната програма по повод Международния ден на ромите, организирана от Сдружение „Бъдеща алтернатива за хората“ и Областна администрация – Русе със съдействието на Община Русе и Българо-Румънски трансграничен институт по медиация.

Гости на събитието бяха Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе, Иван Григоров – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Русе, Румен Януаров – директор на „Бюро по труда“ Русе, Ивайло Иванов, Тодор Николов - международен представител на Международен ромски съюз, Ивайло Иванов – управител на Българо-Румънски трансграничен институт по медиация.

В приветствието си Станимир Станчев припомни в ретроспективен план някои исторически моменти, свързани с датата 8 април и обявяването му за Международен ден на ромите.

„Днес си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и празнуваме ромската култура. Ромите са допринесли за развитието на културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това показва колко важно е мотото „Обединени в многообразието“, каза той. Станчев призова ромската общност да се обърне с лице към обществото и да потърси подкрепата, която при открит диалог е възможна.