Руският президент Владимир Путин отрече наличието на корупция в управлението му, коментирайки разкритията в „Панамските документи”, съобщиха АФП и ТАСС.
В рамките на разкритията, които бяха оповестени от базирания в САЩ Международен консорциум на разследващите журналисти, стана ясно, че близкият приятел на Путин, виолончелистът Сергей Родулгин, ръководи офшорна империя на стойност 2 милиарда долара.
Руският президент за пръв път пряко коментира документите по време на участието си в предавано по телевизията обсъждане за функцията на регионалните медии, проведено в Санкт Петербург.
Путин отрече компрометираща информация за брилянтния музикант и филантроп Родулгин и заяви, че горд да има такива приятели.
Руският президент още изрази съгласието си с позицията на сайта „Уикилийкс”, че САЩ стоят зад изтичането и журналистическото разследване по „Панамските документи”.
Според Путин разследването се е опитало и не е успяло да открие компрометираща информация за неговите финансови дела.
„Те разровиха всички тези офшорни сметки. Покорният ви слуга не е в тях. Какво има да обсъждаме?”, попита реторично Путин, имайки предвид себе си.
Вместо това, работещите по „Панамските документи” са взели „приятел на руският президент” и са предположили, че дейностите му са „някакъв елемент на корупция”, смята Путин.
„Какъв елемент на корупция? Няма такава”, настоява руският държавен глава.
„Уикилийкс” ни показаха, че официални лица и органи на Съединените щати стоят зад това”, добави обитателят на Кремъл.
Путин заяви, че приятелят му Ролдугин има миноритарен дял в „една от нашите компании”, визирайки „Банка Русия”, и че активите на челиста са изключително преувеличени в „Панамските документи”.
„Той печели някакви пари, но не милиарди долари. Това са глупости, няма нищо такова. Почти всичко, което изкарва, той харчи за покупки на музикални инструменти от чужбина и внасянето им в Русия”, допълни Путин.
„Горд съм да имам приятели като Сергей Павлович. Колкото повече такива приятели имаме, толкова по-добре”, категорично допълни руският президент.