Единият от взривилите се на брюкселското летище джихадисти за кратко е работил като чистач в сградата на Европейския парламент, съобщиха от институцията, цитирани от АФП.

„Той е бил нает за лятна работа като чистач за 1 месец през 2009 г. и за още 1 месец през 2010 година”, пише в официално комюнике на ЕП.

Вътре не се споменава името на конкретното лице, но според източници на АФП, става въпрос за Наджим Лакрауи. Той и брат му Ибрахим се взривиха в залата за чакащи на летището „Завентем” на 22 март. Малко по-късно други взривове разтърсиха брюкселска метростанция в близост до сградите на европейските институции. При атентатите общо загинаха 32 души.

За Наджим Лакрауи се предполага, че един от хората, изработили бомбите за терористичните актове в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Негово ДНК беше открито по експлозиви, използвани при атаките във френската столица.

За атентатите в Париж и Брюксел отговорност пое групировката „Ислямска държава”.

От Европейския парламент заявиха, че заподозреният не е имал криминално досие по времето, в което е работил в сградата на институцията.

„Фирмата за почистване е представила доказателство за липсата на криминална дейност”, гласи позицията на ЕП.