Кабинетът вдига таксите при покупка на стари автомобили и ги намалява за нови и електромобили. Това заяви на брифинг днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Нововъведението е част от промените в Наредбата за определяне на размера на заплащането на продуктовите такси за масово разпространените отпадъци.

Най-важният акцент в наредбата е промяната в подхода при определянето на продуктовите такси за моторните превозни средства. Намалява се продуктовата такса, която се плаща при закупуването на нов автомобил с 5%. Ако автомобилът е на възраст до 5 години продуктовата такса се намалява с 3%. Ако колата е на възраст над 5 години таксата се увеличава с 3%.

Екоминистърът обясни, че целта на този подход е да се стимулира ограничаването на използването на стари превозни средства, които генерират много вредни емисии. Освен това се стимулира и използването на електромобилите и хибридните автомобили. В наредбата се въвежда и намаление на продуктовата такса при покупка на електромобил с 30%. Тя се намалява с 15% при покупката на хибриди. Политиката, която провеждаме в съобразено със стандарта на живот и икономическите условия в страната, подчерта Ивелина Василева.

Към момента продуктовата такса при покупка на нов автомобил е 146 лв. След намалението тя ще достигне 138 лв.
200 лв. е таксата при покупка на кола до 5 години, след намалението ще падне до 194 лв.

При покупка на автомобили на възраст от 5 до 10 години продуктовата такса в момента е 253 лв. След увеличението тя ще достигне 260 лв. За коли над 10-годишна таксата ще скочи до 275 лв.

До момента не е имало преференции за покупка на електромобил. Сега екотаксата за купуване на електромобил става 102 лв. Таксата за покупка на хибридните автомобили, пък намалява с 14 лв. - за нови и с 24 лв. за такива до 5 години.

По статистика в България са регистрирани около 3 млн. и 900 хил. автомобила, като голям процент от тях са на възраст над 10 години. Средната възраст е около 16 години.

От друга страна в наредбата се въвеждат принципите, които са водещи от гледна точка на политиката за намаляване на използването на найлонови торбички. България беше първата държава-членка, която въведе изискванията за въвеждане на продуктова такса за найлонови торбички.

„Тази политика вече дава резултати и към настоящия момент се отчита промяна в поведението на потребителите от въздържане от използване на найлонови торбички, които замърсяват околната среда. За периода 2011г.-2015 г. потреблението им е намаляло с около 50%, а близо 37% от хората се въздържат от използването им”, каза Василева и увери, че няма да има промяна на вече въведените продукти такси за найлонови торбички.

Новостите в наредбата са свързани и с облекчаване на административната тежест за производителите и фирмите, които пласират продукти, които генерират масово разпространени отпадъци.