Очакваме нов транш от парите от Министерски съвет, с които да довършим пълното външно измазване на храма в Басарбовския манастир и да пристъпим към зографисването на църквата, каза преди дни Русенският митрополит Наум. Той се надява работите по последния етап от градежа на манастирската църква да вървят ритмично, за да бъдат зарадвани и свещениците, и миряните с освещаването на църквата. Владиката припомни, че резбованият иконостас от черешово дърво, който е изработен от майсторите в дърводелското ателие в румънския манастир „Козия“ като дар за единствената действаща скална обител в България, е готов и очаква момента, когато ще бъде монтиран в храма. Миналото лято при едно от посещенията си в Румъния митрополит Наум бе гост в манастира „Козия“, където му показаха иконостаса. 
Имаме много планове, свързани със строителство и реставрация, каза владиката. Той изрази надежда, че от подготвените десетки проекти, с които митрополията ще кандидатства по различни оперативни програми за европейско финансиране, една съществена част от идеите ще бъдат оценени по достойнство и ще спечелят финансова подкрепа. Така ще можем да продължим работата, която вече дава резултати, убеден е митрополитът. Досега, в рамките на предишния програмен период от 2007 до 2013 година, над 25 храма в Русенска епархия са ремонтирани, възстановени и реставрирани благодарение на спечелени проекти. Само в Русенско те са 8 - църквите в Сеново, Кривня, Тръстеник, Мечка, Бабово, Писанец и манастирите  в Каран Върбовка и Копривец. Направена е нова копка за храм в манастира в Копривец, трябва да се погрижим и за обзавеждането след ремонтите в манастирите в тези две села, каза митрополитът. От епархията ще разчитат и на дарения от миряните, но и благодарение на спечелените проекти ще има добра възможност да се обновят храмовете, да се направят неотложните строителни дейности, укрепвания, поправки, както и да се реставрират стенописите. 
Освен това от митрополията имат разработени проекти по линия на международното сътрудничество, най-вече с Румъния. Надяваме се това да ни помогне да направим ремонти, които са просто наложителни, обясни владиката, като посочи църквите в Русе „Света Петка“ и „Свети Георги“. 
Заедно с грижата за поддръжката на вече съществуващите храмове от Русенска митрополия възнамеряват да подхванат и строителни дейности на нови обекти. Имаме желание на празното място, което е до Кооперативния пазар, да изградим център за културно сътрудничество, посочи владиката Наум. Нуждата от такъв център вече е належаща - така ще могат да се разгърнат и да станат още по-интензивни срещите с млади хора, с общественици и професионалисти, които работят в различни сфери. А сградата на бъдещия център би могла да се надстрои с жилища за младите свещеници и техните семейства, поясни митрополит Наум. И не скри, че една от темите, на които той поставя сериозен акцент, е недостигът на млади свещеници в русенските храмове. Впрочем, за двете години, които се навършиха на 21 март от провъзгласяването на Наум за Русенски митрополит, той е ръкоположил 12 нови свещеници. Архиереят се надява този процес да продължи.