Русия и нейният държавен глава Владимил Путин са основните цели на разкритията „Панама пейпърс“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Путин, Русия, нашата държава, нашата стабилност и предстоящите избори са основна цел, най-вече за дестабилизиране на ситуацията“, каза той.

Въпреки това говорителят беше категоричен, че работата в тази насока е „неефективна“ и е малко вероятно да има негативно влияние заради своето ниско качество. Той също така посочи, че в тези разкрития няма нищо ново и конкретно срещу руския държавен глава, като според него разследващите журналисти, които са работили по разследването, са получили помощ от бивши кадри на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

В публикуваната информация няма „нищо конкретно, нищо ново, липсват детайли, всичко останало се състои от аргументи и спекулации“, заяви Песков.

Според говорителя на Кремъл авторите на разследването също така са си измисляли и са фалшифицирали информация за обкръжението на Путин. По тази причина в администрацията на президента по никакъв начин не виждат необходимост да отговарят на такива публикации.

Песков заяви още, че Путин има много приятели по света и в Русия и в това число влиза и споменатият в разследването музикант Сергей Ролдугин. Неговото име изплува в разследването, според което той е направил милиони от съмнителни сделки. „И Ролдугин, и много други хора от най-различни сфери и занимания, продължават да остават приятели на Путин“, посочи той.

От Кремъл също така си обясняват този вид публикации срещу държавния глава с високите нива на „путинофобия“, посочи още Песков. Той също така свърза и излизането на подобен вид информация с необходимостта да се омаловажат позитивите от успехите на Русия в Сирия. „Спомняте си ситуацията с Палмира - стратегическият обрат на ситуацията в Сирия при поддръжката на Русия е очевиден успех. Той фигурираше информационно малко (в чуждестранната преса – бел. ТАСС), има определена тенденция на заглушаване“, допълни Песков.

В неделя Международният консорциум по разследваща журналистика, базиран във Вашингтон, публикува 11,5 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица настоящи и бивши лидери. Публикациите се основават на изтекла информация на панамската компания „Мосак Фонсека”,която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони.

Изтеклите документи съдържат информация и материали за бившия египетски президент Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи, сирийския президент Башар Асад, украинския президент Петро Порошенко и много други.

По време на своята пресконференция Песков също така посочи, че ситуацията в Нагорни Карабах създава сериозни притеснение в Кремъл, като Русия призовава Армения и Азербайджан да се върнат към режима на прекратяване на огъня. „Знаете, че се предприемат енергични усилия, както по линията Русия – Ераван – Баку, така и по линията на съответните международни организации“, посочи той.