Централното разузнавателно управление на САЩ имало няколко варианта да лиши сирийския президент Башар Асад от властта му, но Белият дом ги спрял, съобщи Ен Би Си, цитирана от БГНЕС.
 
Американският президент Барак Обама заложил на "умерената" опозиция, разказват за телевизионния канал източници от управлението на разузнаването.
 
ЦРУ предлагало на Обама подробен план на секретна операция за свалянето на лидера на Сирия Башар Асад през 2012 година, но президентът не е одобрил предложенията, съобщава Ен Би Си.
Автор на плана бил бившият офицер от разузнаването Дъг Локс, който дълго време е бил „очите и ушите" на оперативните групи на ЦРУ в Сирия, сътрудничил с различни групировки от сирийската въоръжена опозиция и чуждите разузнавания.
 
"Белият дом и лидерите на ЦРУ от самото начало дали да се разбере, че цел на нашите оперативни групи е да се лиши Асад от власт. Имахме 50 начина да улесним този процес, в плана ми всичко бе написано черно на бяло. Но политическото ръководство не ни даде и един шанс да ги реализираме", заяви бившият офицер.
 
Локс е предлагал плана си на ръководството на страната още преди „Ислямска държава" да се откъсне от Ал Каида и да обяви за създаването на „халифат" в завзетите територии от Ирак и Сирия, отбелязва телевизионният канал.
 
Главен привърженик на провеждането на операция за свалянето на Асад е бил тогавашният директор на ЦРУ Дейвид Петреъс (начело на ЦРУ от септември 2011 година до ноември 2012 година), добави Локс.
 
Сега Петреъс и други влиятелни привърженици на свалянето на президента на Сирия, бившият министър на отбраната Леон Панета и бившият посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд, смятат, че планът на Локс би позволил да се избегне използването на химическо оръжие в Сирия, засилването на ИД и миграционната криза в Европа.
 
Обама одобрил алтернативен и по-умерен план - да се въоръжат и обучат сирийските въстаници, и по-специално - бойците от Сирийската свободна армия (ССА), но тази програма се оказала неефективна на бойните полета. „Умерени" опозиционери, според бившия офицер от разузнаването, в Сирия не е имало.
 
"Планът бе рискован, но по-лошо, отколкото е сега в Сирия, не можеше да бъде", предаде Ен Би Си, като цитира анонимен източник, свързан със сирийската операция на САЩ.