Безспорно, неоосманизмът е заплаха за България, носи рискове и страната ни би трябвало да предприеме марки, за да предотвратява щетите от евентуални последствия.

Трябва да бъдат предприети допълнителни мерки у нас чрез изменение и допълнение на закона за вероизповеданията. Едновременно с това трябва да бъде променен и НК, който да дефинира много по-ясно престъпленията, извършени чрез злоупотреба с вярата на хората. По същия начин трябва да се постъпи с тероризма, каквато задача имат упълномощените органи у нас. А българските медии трябва да разграничават ясно толерантния, коректен ислям, българското мюсюлманско вероизповедание така, както се споделя от хората и радикалният. Защото радикализираните имами на места доведоха до разделение дори на джамиите, например. В едната се изповядва радикален ислям, а в другата - традиционен. Появиха се дори и такива понятия…

Ние трябва да подкрепим изконния, традиционния ислям у нас, който е помогнал да се изгради тази държава, бил е един позитивен елемент за нейното укрепване и преминаване през кризите.

Неоосманизмът е елемент от политическата стратегия на Партията за справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и на премиера проф. Ахмет Давутоглу, който дава името на цялата нова политика, поради обстоятелството, че ревизира основни фундаменти на кемалистката конституция по отношение на Османската империя. Това става преди всичко във вътрешен план, а след това се експонира и във външен. Говорим за най-видимата част, най-носещата характеристика на тази не съвсем нова политическа стратегия.

Нямам подробна представа по темата за бурките, която настойчиво се обсъжда по медиите. Не знам какво предизвиква този интерес. Но смятам, че на местата, където на хората трябва да се виждат лицата с оглед на сигурността, това е безусловно искане. Ако на такива места отивате, без да могат да ви разпознаят, впоследствие и камерите, това е недопустимо. Освен това, ако вие сте човек, който се занимава с предоставяне на обществени услуги, не можете да манифестирате друг вид, освен този, който ви повелява, примерно, училището, болницата и др. Няма как да се обличате както си искате - дрескодът трябва да е задължителен, защото той си има своя логика и основание. Въпросът фактически е уреден, не виждам причини за дискусия.