Има риск да не се приеме Изборният кодекс, защото тези два дни започват да стават критични и ако още ден – два се провалят, тази работа няма да може да бъде завършена.

Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия Янаки Стоилов, зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България".
Ако този сценарий се случи, или настоящият закон ще продължи да действа, или трябва да се направят някакви малки промени в настоящия закон, уточни той.
Стоилов все пак очаква днес да има дискусия в пленарната зала, която да затвори темата и за майчиния език.

"След като парламентът не успя да работи няколко пъти, поставя се въпросът каква е реалната възможност той да решава проблемите”, коментира Стоилов.
Причината той вижда в изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, заради което се провали заседанието в петък. В понеделник заседанието според Стоилов е било "огледално изражение на това, което се случи в петък, но този път заради „Атака”.

На въпрос за най-спорната за депутатите тема в новия Изборен кодекс – за възможността да се агитира на чужд език с превод, Янаки Стоилов каза: „За мен проблемът е, че зад темата за езика се появиха много по-дълбоки разделения. Това засилва чувствителността на българския гражданин. Изказването на Хафъзов не е случайно. Друг е въпросът дали е преценен ефектът. Съдържанието на речта му постави в деликатно положение и ДПС”. По думите му всички, които искат „да се къпят в крайния национализъм и популизъм, искат да се нагнетява напрежението”.

По повод отцепниците от ГЕРБ Стоилов каза, че ще е много хубаво, ако те осигурят кворум. Това не е сценарий, категоричен е той. "От ГЕРБ излизат хората, които са участвали в най-голяма степен за публичните пари. При всички случаи е добре да бъде изяснено дали тези хора са били притискани”, допълни той.