В популярния сайт за въпроси и отговори "Куора" наскоро притеснен янки зададе въпроса: Ако Тръмп стане президент, да се преместя ли в България? 

А неговият сънародник Джей Маккинън му отговари: Заповядай, ела, страната е като от бъдещето.

"Някакъв човек зададе въпрос в сайта: Ако Тръмп спечели да се преместя ли в България? И аз му казах: Ами, аз живея тук и мисля, че е красива страна за много хора и дори я препоръчвам на начинаещи предприемачи да започнат от тук. Моят отговор привлече доста внимание тук в България, изглежда съм бил прекалено позитивен в отговора си”, казва Маккинън.

"Когато хората ме питат как е България, им казвам, че е като от бъдещето. Това е наполовина шега, наполовина истина", коментира американецът

Джей Маккинън е компютърен специалист, живее от пет години в България и е женен за българка, с която имат 2 деца. Казва, че тук децата му имат много повече възможности отколкото биха имали в Щатите.

"България е огромна смесица от всичко. Има много история, за мен това е хиляди пъти повече история отколкото съм свикнал и прилича много на бъдещето. Имате знаци на английски, френски, германски, български и руски. А никой не го забелязва. Инвестициите са доста по-малко отколкото хората биха искали особено в сравнение с Германия или Холандия например, но пък сте много освободени - аз не съм свикнал така. В Щатите всичко е под контрол. Ето, тук в парка мога да изпия една бира и няма да ме арестуват и това е адски много! Прилича ми на Калифорния по градската среда, много е сигурно, но в крайна сметка мисля, че страната ви заслужава повече уважение отколкото получава", казва той.

А относно тримата претенденти за президентството има категорично мнение.

"Щатите в момента са откачили. Хората са уплашени, имат очаквания, страдат, всички са полудяли и изборите са ясен пример за това. Кампанията на републиканците е меко казано странна, а на демократите е традиционно странна и все пак непредсказуема. Така че как изглежда бъдещето- нямам идея. Ако Тръмп бъде избран - кой знае, според мен никой няма представа какви точно са неговите убеждения, даже и той не си ги знае. Ако Бърни Сандърс бъде избран вероятно ще наблегне на икономическата стабилност. Ако Клинтън бъде избрана ще е горе-долу същото - силно обвързване с НАТО, ООН и свободна търговия. Клинтън като че ли е най-надеждна, другите двама са непредсказуеми", смята Маккинън.

"Американците са ядосани и уплашени. Повечето привърженици на Тръмп са от средната класа. Той говори за страховете им и техния гняв, за имигрантите. И вероятно повечето хора наистина мислят като него. Но има и работници от фабрики, фермери загубили своите ферми, хората работили години наред в такива индустриални зони. Обикаляйки извън София виждам и тук такива места, затворени фабрики. Така че – да, повечето хора биха гласували за човек, който е националист и иска да върне тази индустрия", смята американецът.

Маккинън казва, че иска децата му да растат в България, защото тук е страхотно. А какви са предположенията му за следващия американски президент:

"Давам 60% за Клинтън и 25% за Бърни Сандърс. Не искам да урочасвам нещата споменавайки Тръмп", допълва той.