Нова наредба за тютюнопушенето на открито в Турция бе огласена днес от министъра на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу, разделят плажовете на зони за димящите, предаде БГНЕС.

Само в 25% от заведенията с градини на открито пушенето остава разрешено, за останалите забраната е категорична. Освен това търговците вече нямат правото да излагат пакетите с цигари по витрините, а се задължават да ги съхраняват в затворени шкафове.

Плажовете по курортите ще бъдат разделени на две зони – за пушачи и за непушачи. За търговските центрове и входовете и изходите на болниците, където по традиция се струпват много хора, тепърва ще се определят отстоянията, на които ще могат да припалват. В парковете също се ограничава тютюнопушенето, само в 25% от площите им ще бъде възможно това.

Здравното министерство е внесло предложение в парламента да бъде забранена продажбата на цигари в студентските кампуси. Министърът аргументира рестрикциите с необходимостта от предотвратяването на раковите заболявания. Вследствие на досегашните забрани броят на новите заболели от рак заради пушене е спаднал на 30 000 души, с 3 000 по-малко са регистрираните през последната година.