Главният прокурор Сотир Цацаров каза на пресконференция в Пазарджик, че законът за вероизповеданията се нуждае от сериозен ремонт и че трябва да се намери баланс между религиозната свобода и защитата на обществото, каза “Фокус”.
Цацаров коментира дали трябва да се ограничи носенето на бурки, според него на публични места жените не трябва да носят бурки, предаде “Канал 3” .
“Темата трябва да бъде дискутирана много внимателно. При всички случаи трябва да не се посяга на религиозната свобода, но не бива да се позволява религиозният мотив да се използва за непозволена пропаганда, за политически цели и за радикализация“, каза още Цацаров.
Делото срещу 14-те подсъдими за религиозен екстремизъм и призоваване към война, която ще се гледа днес от Окръжния съд на Пазарджик, не е свързано с религиозните свободи, смята Цацаров.
Главният прокурор обясни, че новият закон против тероризма е готов на 80%.
“Той обединява мерките, разписва поведението и задължението на държавните органи в случай на терористична заплаха. Лицата, които са в съдебната зала в Пазарджик, са обвинени в пропаганда на война – това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на НК е повече от видна. Направените последни промени в НК не дават необходимото “оръжие” в ръцете на прокуратурата. Време е да мислим по-адекватно. На практика е събрано цялото законодателство в тази насока – за противодействие на тероризма, събираме най-добрите практики”, коментира Цацаров.