Няма драстично покачване на пациентите, преминали през Спешно отделение в Многопрофилната болница по време на протеста на джипитата, каза вчера зам.-председателят на съвета на директорите в МБАЛ-Русе д-р Йосиф Новаков. На 30 март спешите пациенти в отделението са били 76, а в четвъртък, когато семейните лекари затвориха кабинетите си, през Спешно са преминали 77 пациенти.
В четвъртък в Детско отделение са прегледани 25 малчугани, като 14 са били оставени на лечение. Предния ден бройките са съответно 21 и 16. Завишението от 4 болни деца не се дължи на протеста на джипитата, а на сезонни заболявания, уточни д-р Новаков.
Влезлият в сила от 1 април анекс към Националния рамков договор няма да се отрази негативно на работата в болницата, обясни зам.-шефът на съвета на директорите.
Документът е качен на сайта на Министерството на здравеопазването преди два дни и през това време началниците на отделения са се запознали с новите клаузи, така че реорганизацията вече е направена. Все пак д-р Новаков не изключи да има леко напрежение от новия НРД, но обясни, че това ще бъде само в първите дни и то за служителите, които отчитат цифрите по клиничните пътеки. Според него новите неща в договора ще допринесат за повишаване на качеството на получаваните от пациентите медицински услуги.
Новият рамков договор ни позволява да добавим по пет легла за продължително лечение в четири отделения, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. Това ще стане до края на месеца, когато бъде сключен договор със здравната каса. Другата новост е, че пациент, който е излекуван преди приключването на клиничната пътека, по която е приет, ще бъде изписан веднага и няма да доплаща за дните до края на срока. По повод новите бланки на направленията д-р Стоянов поясни, че тези, които са издадени от джипита или специалисти в края на март, ще важат и за април.  
Приключилата финансова година е добра за болницата и дори се очаква да бъде реализирана печалба, каза д-р Новаков. Задълженията към доставчици са намалели с 300 000 лева в сравнение с цифрите от 2014 и 2015 година, а просрочените дългове са със 190 000 по-малко.