"Извършва се проверка с "Интендантско обслужване" – нищо обезпокоително не констатирах". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, след като бе разпитван като свидетел във Военна прокуратура около час и половина, цитиран от БГНЕС.
Ненчев беше извикан във Военно-окръжна прокуратура – София по-рано днес. За това информира пресцентърът на МО, като посочи, че министърът отговаря на въпроси на военен следовател. Преди да отговори на въпросите на военен следовател министърът заяви пред журналисти, че не знае по какъв повод е извикан. След престоя си там Ненчев обясни единствено, че проверката е била за облекла за армията по договор за доставка. Според него става въпрос за досъдебно производство.
Процедурата е започнала през 2014 г. преди той да е министър на отбраната. Ненчев е бил призован по телефона и други негови подчинени са давали информация.
Той обаче не даде повече подробности по казуса с мотива, че е подписал декларация, с която се задължава да не говори публично за него. „Вършат си работата хората добре, според мен. Аз не намирам нищо обезпокоително. Добре, че е започнала тази проверка”, заяви той. Ненчев отрече да има връзка между поръчката, за която е бил разпитван и освобождението през февруари на Изпълнителния директор на подчиненото на Министерството на отбраната дружество "Интендантско обслужване" Ганчо Караджов.
„И други мои служители са дали показания. Възлагането на тази поръчка е започнало малко преди мен. Аз съм спокоен за всичко онова, което не се случва в моя мандат. Не се безпокоя от нищо”, каза Ненчев. По думите му предстои да се възложи нова обществена поръчка за униформи на армията, но тепърва ще се уточнява за каква сума и за какво бройка. „Опитваме се да уточним всички подробности, защото очевидно има неща, които не са уточнени. Знаете в миналото какви безумия са се извършвали. Обявява се обществена поръчка, кандидатства нашето "Интендантско обслужване", след което се оказва, че печели фирма, която няма цехове, няма шивачки и възлага на нашето Интендантско обслужване. Подобно нещо няма да се случи сега, така че съм спокоен ”, увери той. Ненчев допълни, че често възлага проверки на обществени проверки, които го безпокоят.