Община Бяла разкрива дарителска сметка за набиране на средства за ремонт на емблематичния мост на Колю Фичето. На днешната сесия на Общинския съвет докладната, внесена от кмета Димитър Славов, бе подкрепена единодушно от местните съветници.

До тази стъпка се стигна, след като Министерството на културата обясни, че няма как да задели средства за реставрация на архитектурния шедьовър. Кметът на Бяла, който е първи мандат на този пост, казва, че проявява разбиране към ситуацията, още повече, че в годините досега общината не е искала помощ. „При условие, че за поддръжка на всички паметници има 500 000 лв., заложени в този бюджет, няма как да искаме и ние в пъти по-големи суми за реставрация на моста на Бяла. Надявам се чрез дарителската сметка да успеем да наберем средства поне да придадем по- приятен облик на моста. Отделно с наши общински средства, въпреки че сме в тежко финансово състояние, ще се опитаме да възстановим и художественото осветление там“, каза Димитър Славов.

Кметът е влязъл във връзка с архитектите, изготвили проекта за реставрация, с който общината е трябвало да кандидатства през 2015 г.по програмата за трансгранично сътрудничество, но не го е направила. Идеята е да се ползват разработките при следваща възможност за кандидатстване по европейска програма.

Местните хора споделят от своя страна, че са готови да отделят средства, всеки според възможностите си, за да се спаси символът на Бяла.

Ето и набирателната сметка, която ще бъде качена и на сайта на общината:

Община Бяла, област Русе
Банка ДСК
Офис Бяла
BIC - STSABGSF
IBAN BG 89 STSA 9300 3300 2837 11
(Дарение за реставрация на Беленския мост над река Янтра
построен от Колю Фичето).