Хората от монтанското село Долни Цибър изпратиха писмо до премиера с искане за помощ, но не социална, а... за да увеличат обработваемата земя и да разкрият нови работни места, съобщава bTV.В селото живеят около 1300 души, повечето от които – роми. Долни Цибър обаче е известно и с големия брой висшисти на глава от населението – над 60. В момента имат и 31 студенти. Миналата година хората от селото са произвели тонове зеленчуци, част от които са раздали на съселяните си, както и на детската градина.

Тогава са обработвали 40 дка. Тази година искат да обработят 70 дка. Общината вече е гласувала отпускането на 70 хил. лв., за да може работата да започне, но имат нужда и от помощ от държавата, разказва кметът Камен Димитров.

„Настояваме да може Министерството на труда и социалната политика да отпуска бройки за заетост, за да могат хората в селото да работят. Миналата година доказахме, че хората в селото могат да работят, че от циганин става земеделец. В селото има 400 регистрирани безработни. Те не искат социални помощи, а работа, дори на четири часа, защото имат деца, искат да ги изучат”, каза Димитров.

Хората в Долни Цибър са много единни и държат да се развиват. „На миналите избори нито един от тях не е гласувал като знак на протест – не може да се сещат за нас само по избори. Ние сме хора, български граждани, искаме да сме равноправни, да има работа за всеки“, добави Димитров.