С днешното решение на Министерски съвет ще стартира процедурата за отдаване на концесия на цялото летище в Пловдив, обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от "Фокус", след днешното правителствено заседание във връзка с откритата процедура за разрешение за концесиониране на летището в Пловдив.
Той припомни, че процедурата за летището се пуска за втори път, като първият път е била само за развитие на карготерминал. „Процедурата предвижда критерии за оценка с тежест 40% на финансовата част, 35% тежест на инвестиционната част и 25% анализ и тежест на развитие и управление на летището. Заложили сме параметри, които считаме, че ще бъдат съвсем приемливи, както за един бъдещ концесионер, така и за държавата“, обясни министър Московски.
„Засега към летище „Пловдив“ имаме проявен интерес от една българска компания и от китайски инвеститори“, посочи той. По думите му летището е било презентирано като обект за концесия по време на посещението на българска делегация начело с министър-председателя в Китай.
„Съответно имахме посещение от няколко китайски компании, включително и действащ оператор, има заявен интерес и от турска компания. Надявам се да има добро състезание и да се постигнат добри параметри и да може да бъде оперирано по професионален начин, като съответно се направят и инвестиции“, заяви министър Московски.
„За Летище „София“ още е рано, ще ви информираме, като го внесем на Министерски съвет“, допълни той.