Джипитата в Русе затварят кабинетите утре и излизат на протест, който ще започне в 9.30 часа. За спешните случаи са организирани шест дежурни кабинета. Два от тях с номера 60 и 70 се намират на втория етаж в ДКЦ 2 /бившата Трета поликлиника/, кабинетите с номера 119 и 120 са на първия етаж в ДКЦ 1 /болничната поликлиника/, а други два кабинета са осигурени в Стоматологията. 
Протестът на общопрактикуващите лекари е малко закъснял, но съвсем основателен. И аз като много други мислех, че този път сме попаднали на истински министър на здравеопазването, но сбърках. Досега министър с толкова много неоснователни предложения, които доведоха до хаос в системата, не е имало. Не e имало и толкова много кражби в здравеопазването от въвеждане на новата система през 2000 година. Това каза вчера на пресконференция председателят на Районната колегия на лекарския съюз в Русе д-р Антон Въжаров.  
Протестираме, защото не сме съгласни нашите пациенти да бъдат заблуждавани, а ние да носим отговорност за казани неистини от други хора, посочи председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Русе д-р Орлин Кожухаров.
Според медиците не е вярно, че занапред обемът на профилактичните прегледи ще расте. Не е вярно и твърдението за изобилие от направления - всъщност са предвидени 640 000 талона допълнително, които разделени на 4500 джипита се падат допълнително по едно направление за десет пациенти за година. Друг невралгичен момент е орязването на изследванията на хронично болните, а въвеждането на пръстов отпечатък за достъп до медицинска помощ е отхвърлено от белите престилки като ненужно и затормозяващо системата. 
Тези условия на работа са причина много от нашите колеги да напуснат, да си потърсят работа на друго място или да заминат в чужбина, посочи д-р Кожухаров и цитира статистиката, която сочи, че през 2000 година джипитата в региона са били 147, а сега са 105.
Като цяло ние подкрепяме колегите в протеста им, с който те искат да сезират Министерството на здравеопазването за нормативния хаос, в който те са принудени да работят, каза управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев. По думите му вместо да се направи опит диспропорциите в системата да бъдат заличени, в момента лекарите се изправят пред страшно сериозни проблеми, свързани с прехода между стария и новия рамков договор, който трябва да влезе в сила на 1 април. Тогава ще се промени цялата нормативна уредба, а ние нямаме никаква готовност. Системите за регистрации на пациентите не работят, не е ясно какъв ще бъде анексът към новия рамков договор, защото наредбите към него или не са довършени, или се оспорват в съдебна зала, обясни д-р Дачев и посочи, че към въведените лимити, които са отнели близо 15% от изкараната сума в Белодробната болница, сега се добавя и невъзможността да се осъществява дейността на стационара поради липса на средства. За пример той посочи, че до 21 март тази година лимитът за месеца е изчерпан, а в отделенията има 60 души на лечение, за които болницата няма да получи нито лев.
На събора на БЛС през октомври миналата година колегите се съгласиха с искането рамковият договор да влезе в сила на 1 април, вместо на 1 януари, но към днешна дата няма никакви нормативни актове, каза управителят на частната Многопрофилна болница „Медика“ д-р Ивелин Йоцов. По думите му това поставя лекарите на колене, тъй като два дни преди влизане в сила те не знаят по НРД 2015 ли ще работят, или по нов анекс. Дори това да бъде направено днес /часове по-късно анексът бе подписан от министър Москов - б.а./, то ще бъде оспорвано от Лекарския съюз като незаконосъобразно и ще внесе вакуум в системата от още няколко месеца, посочи д-р Йоцов и съобщи, че днес от 14 часа БЛС ще реши към протеста на джипитата да се присъединят всички лекари в страната, независимо дали работят в държавни или в частни болници.