Mъже и жени прекарват години наред във връзки, без да предприемат следваща стъпка в развитието на отношенията си. Психолозите дори си имат термин за този тип отношения. Наричат го синдром на безкрайната връзка. Определението важи за дългите отношения, които не завършват с брак, а с раздяла.

Някои специалисти твърдят, че ако до третата година няма задълбочаване – чрез годеж, брак или бебе, то шансът за раздяла след това става много по-голям.

Какъв е най-обикновено сюжетът на безкрайната връзка? Мъж и жена са заедно от 7 години. Дамата търпеливо изчаква да получи мечтания годежен пръстен, но изглед за това няма.

Мъжът от своя страна не иска брак или поне не и докато не стане баща. Годините си минават, ситуацията остава неизяснена.

Двамата имат различни възгледи за живота,

искат

противоположни

неща, но все пак

остават във връзката

Всичко върви по самотек и връщане назад няма.

В това време заобикалящите ги не пропускат повод да намекват къде на шега, къде наистина, че е крайно време да бъдат поканени на сватба. Всички очаквания клонят към тезата, че щастливите влюбени рано или късно трябва да преминат през олтара, да се посветят на семейния живот и да създадат поколение. За всички около двойката връзката изглежда безоблачна. Затова са в шок, когато изведнъж всичко се сгромолясва.

Навярно около себе си имате поне няколко примера за двойки, които стигат до изненадваща раздяла след дългогодишна връзка. В повечето случаи много скоро след това единият от двамата си намира половинка и бързо се бракува. Вижте кои са основните причини, които водят до това развитие и в същото време остават неподозирани и скрити за близките до двойката.

Нежелание за задълбочаване на отношенията

Винаги единият от двамата в двойката иска задълбочаване на отношенията. Жените очакват пръстен и Менделсон, но не го получават от половинката си. Той твърди, че “подписът не е важен”, а тя търпеливо изчаква, надявайки се, че с времето нещо в мирогледа му ще се промени.
 

Не са малко и случаите, в които мъжът иска дете, но дамата твърди, че ѝ е рано и в момента иска да се развива в кариерата си.

И в двата варианта има несъответствие в очакванията, което рано или късно води до раздяла.

Рутина и скука

Повече от ясно е, че няма как да имаш продължителни отношения, без в тях да се настани навикът. Въпросът тук е как различните хора се справят с този момент. Някои избират пътя на разговорите и старанието с цел възвръщане на страстта.
 

Други предпочитат лесния път на това да прекратят отношенията. Факт е, че в днешни дни се наблюдава все по-голяма тенденция към това младите хора да не се борят за запазване на отношенията си. Става все по-лесно да си тръгнеш и да задраскаш от живота си 10 години.

Финансови проблеми

В днешни дни изгодата и материалният интерес толкова сериозно са се настанили в критериите при избор на половинка, че няма как да не се спомене и тази страна на нещата. Както шеговито казват някои – с изчезването на парите от връзката изчезва и любовта на жената. Разбира се, тук не става въпрос за всички жени, а за т. нар. ново поколение, в което преобладават златотърсачките.
 

След 8-годишна любовна връзка, щастие и пътешествия до екзотични дестинации изведнъж жената заявява, че ѝ липсва нещо във връзката, че страстта я няма. Съвсем случайно крахът съвпада с влошено финансово състояние на мъжа. Че липсва нещо, е ясно, но дали любов или последен модел кола, е друг въпрос.

 

Разминаване в архетипите

30-годишен мъж започва връзка с по-млада жена. Годините си минават, а с тях се заражда и желание у него за създаване на семейство. При първите си срещи с нея той се е влюбил в архетипа ѝ на момиченце. Тя е вярвала в него и му се е възхищавала. В замяна той ѝ е давал закрила, грижи и задоволяване на всички нужди.
 

След години, в които няма развитие в отношенията, на повърхността излиза разминаването в архетипите. Жената вече има нужда от професионална изява и се втурва да гради кариера. Никак не ѝ е до деца. Тя развива архетипа на независимата жена, която вече е абсолютно противопоказна на мъжа в такава връзка.

Често хората не изясняват какво са готови да дадат и получат още в началото на една връзка.

Оставят този въпрос във времето и в един момент се оказва, че всъщност двамата изобщо не са на една вълна и сякаш са си изгубили времето взаимно.

Проблемни отношения със семейството на половинката

Непоносимостта между бъдещи свекърви и снахи не се среща само във вицовете. Родителите могат да изиграят огромна роля в развитието на любовния живот на детето си. Ако границите не бъдат точно определени, а конфликтите – изяснени, напрежението рано или късно си казва думата.
 

Ситуация, в която избраницата не е харесана за достойна съпруга, или пък такава, в която бъдещият зет не е особено долюбван, е крайно изнервяща за всички замесени страни. Мъжът, който слуша майка си, бива наричан мамино синче. Той е разкъсван между мнението на родителката си и стремежа да не засегне и пренебрегне приятелката си.

Осезаема промяна в отсрещния

Дори да сте постоянно с един човек в продължение на години, това не е гаранция, че той не може да ви изненада с промяна в себе си. Било то вътрешна или външна.

В хода на различни психологически проучвания голяма част от мъжете изтъкват причината, че приятелката им няма нищо общо с първите години.
 

Така например жените посочват, че вече нямат същата страст към половинката си, защото е занемарил външния си вид или пък е станал особено свадлив.

Изневяра

Изневярата е логичното следствие от рутината, скандалите, напрежението и непокриването на очакванията. Било от страна на мъжа или на жената, но е факт, че липсата на нещо е довело до нея.
 

Има двойки, които я приемат като предупредителен сигнал и въпреки сътресението остават заедно. Има и такива обаче, за които болката от предателството е твърде голяма и намират утеха в единствения за тях възможен изход.

Постоянни скандали

Да, говоря за същите ваши приятели, които имат бурни скандали през ден, но са заедно вече почти десетилетка. Чудите се как все още са заедно, но е факт, че разправиите не им пречат да продължават да стоят във връзката.

Страхът от непознатото, от това с кого ще се сблъскаш след раздялата е много по-голям и силен от сигурността на примиренческото поведение и компромиса.
И макар скандалите и истерията да се причисляват предимно към женските качества, то не липсват и мъже, които създават напрежение в отношенията. Болезнената ревност е сред основните причини за това.