„Всички лъжат”, казва д-р Хаус и е съвършено прав. Статистически е доказано, че всеки изрича минимум 2-3 лъжи на ден. В навечерието на 1 април, ето и още няколко любопитни факта за лъжата, които е добре да знаете
1. Лъжата е твърдение, което със сигурност не отговаря на истината.
2. Лъжата е често срещан мотив в легенди, митове и приказки. В западните традиции тя е порок, който се наказва или поправя. В творчеството на източните народи по-често е представяна като спасителен трик или хитрина.
3. Митоманията или синдромът на Мюнхаузен е болестно състояние, при което човек изпитва постоянно необходимост да изкривява истината. Чрез лъжи, той си създава алтернативна реалност и често, искрено вярва на думите си.
4. Детекторът на лъжата не дава пълна гаранция за разпознаването й. Показанията на прибора се основават на измерването на колебания в кръвното налягане и пулсовата честота, но сред добрите лъжци има не малко „специалисти”, които умеят да измамят детектора. Съвременните полиграфи на истината са достоверни около 96%, сочат актуални изследвания.
5. Лъжата е опасна за здравето – когато човек лъже, рязко се увеличава производството на хормона на стреса кортизол и на хормона тестостерон в организма му.
6. Китай е смятан за „най-лъжливата” страна в света. В хода на международен експеримент, проведен от Университета в Източна Англия е било установено, че 70% от участвалите в допитване китайци са излъгали, че са получили обещано парично възнаграждение.
7. Лъжата може да се раздели на два вида: спонтанна и планирана.
8. Спонтанният лъжец може да се издаде чрез поза, жест или поглед. Професионалният не допуска такива „грешки”.
9. Спонтанната лъжа най-често е проява на защитна реакция, обикновено възниква под въздействие на конкретни обстоятелства и е трудна за помнене. Речта на спонтанния лъжец се характеризира с много паузи, уговорки и речеви грешки.
10. Изобилието на паузи в разговор все още не е признак на лъжа. Възможно е просто да става дума за по-прецизен подбор на изрази.
11. Планираната лъжа е добре обмислена, при нея речта е уверена, стройна и последователна, спокойна.
12. Мъжете лъжат по-често от жените, твърдят учени от Университета Хартфордшир. По данни на професора по еволюционна психология Карън Пейн, средностатистическият мъж лъже 1092 пъти в годината, а жената - 728 пъти.
13. Жените лъжат най-често за състоянието си, най-популярното им клише в това отношение е „Аз съм ОК”, доказали изследователи от Лондонския научен музей.
14. По данни на сайта HeadHunter, най-много лъжци работят в сферата на търговията – над 67%.
15. Изследвания на екип учени от Университета в Амстердам пък показали, че най-често лъжата възниква заради недостиг на време. Хората, които обмислят решенията си, преди да ги вземат, лъжат по-малко.
16. Мозъкът на компулсивните лъжци работи по-добре и по-бързо, отколкото при тези, които лъжат спонтанно. Йълинг Йънг, ръководител на катедрата по психологически изследвания в Университета в Южна Калифорния, отбелязва, че мозъкът на компулсивните лъжци съдържа 22–26% повече бяло вещества, а префронталната кора е по-силно развита.
17. Така нареченият „Серум на истината” - пентатол натрий, в действителност не може да принуди човек да не лъже. Неговото въздействие е да неутрализира психологическите филтри.
18. Един от знаменитите лъжци на XX век е  Виктор Лустиг. Той влиза в историята като човекът, успял да продаде два пъти Айфеловата кула.
19. Да познаеш лъжец по очите е почти невъзможно, ако лъже съзнателно.
20. Повечето религии смятат лъжата за голям грях. Например, в Четирите Благородни Истини на будизма се казва, че човек трябва да върви по пътя на самодисциплината, като избягва в това число и „неправедната реч” - лъжата.
21. Лъжата е един от 7-те смъртни гряха и според Християнската религия.
22. Ислямът е една от малкото религии, която допуска изричането на лъжи. Така, например известният мюсюлмански историк и богослов Ал-Табари казва: „Лъжата е грях, но не и тогава, когато служи за благото на мюсюлманина.” Лъжата в името на Исляма се нарича такийя, а премълчаването на части от истината – китман.
23. Децата започват да лъжат още, докато се учат да говорят. В повечето случаи тези лъжи са неосъзнати. Децата често използват един и същи шаблон за отговор на всички въпроси, които им звучат еднотипно, а фантазията им ги кара да вярват в казаното.
24. На лъжа са способни дори и животните, твърди Стивън Новицки, биолог от Университета Дюк. Редица изследвания са доказали, че почти всички представители на фауната са способни да се лъжат един друг. Например, свраките използват един и същ звуков сигнал, както да предупреждават свои „близки и роднини” за опасност, така и да ги прогонят от храна.
25. Лъжата е двигател на човешката еволюция, твърди психологът Робърт Райт в книгата си „Моралното животно”. Според него, колкото по-развита е системата за комуникация в едно общество, толкова по-високи са нивата на лъжа.
26. Жените съжаляват за изречена лъжа в 82% от случаите, мъжете –  в около 70%.
27. Американските учени Мариам Кучаки и Исаак Х. Смит са доказали, че човек е най-честен до обед. След 12.00 часа процентът на лъжите нараства, достигайки максимум вечерта.
28. Съществуват 6 типа лъжи – манипулация на качеството, манипулация на количеството информация, предаване на двусмислена информация, неуместна информация, премълчаване и изкривяване.
29. Когато човек лъже, изпитва цяла гама от емоции, най-ярките от които са страх, възторг, чувство на вина и срам.
30. Понятието „благородна лъжа” се появява още в антични времена. За благородната лъжа се застъпва дори Платон в произведението си „Държавата”.