Висшист бил предаден на съд за дребно хулиганство, след като проявил гражданско съзнание и посочил на избирателната комисия, че бюлетините, с които се гласува, са прозрачни и опорочават тайната на вота. 
Историята е още от изборите през октомври 2011 година, когато човекът отишъл да гласува за кмет и президент още в 8.15 часа. Влязъл в тъмната стаичка, зачеркнал избора си, но след като излязъл, споделил на комисията, че бюлетините са прозрачни. Председателят на секционната комисия обаче му отвърнал, че това не е вярно, а член го подканил да пусне вота си в урните. Опонирането на неговото мнение обаче обидило избирателя и той отвърнал на председателя на висок тон, че не е лъжец. Малко след това служител от охраната сигнализирал за напрежението в полицията и мъжът бил отведен в Първо районно. 
Десетина дни по-късно той стигна до съд с обвинение, че се е държал оскърбително и непристойно. Районните магистрати обаче прецениха, че това въобще не е така, напротив - човекът е искал по-скоро да подаде сигнал до избирателната комисия за нарушение в деня на вота, а не да нарушава обществения ред и спокойствие. Затова го оправда по обвинението за дребно хулиганство.
4 години и половина по-късно висшистът реши да потърси сметка за полицейските действия срещу него и поиска общо 1200 лева обезщетение - 200 лева за това, че е платил адвокатски хонорар, за да може да се защити пред съда, и 1000 лева за дискомфорта от третирането му като престъпник.
Според Административния съд на първа инстанция обаче висшистът не е доказал по никакъв начин негативните си преживявания и няма как да му бъде присъдено каквото и да е обезщетение без доказателства. Затова отхвърли искането му за компенсация заради изпитания дискомфорт, но пък осъди полицията да му плати 200 лева обезщетение за това, че заради тях е наел адвокат. Решението може да се обжалва.