3 млрд. лв. са необходими за рехабилитацията на пътищата, които са в лошо състояние. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в парламента. Той посочи, че изчисленията са на база на най-икономичните оценки. Преди увеличението на цените на стикерите, брутните приходи от тях са възлизали на около 200 млн. лв. От тях обаче не са приспаднати социалните винетки, които са 200 хил. броя на стойност 20 млн. лв.

Лазаров коментира, че генерирането на средства за ремонт на пътищата става единствено чрез пътни такси. Той посочи, че при експлоатационен период от 10 години е необходимо много време, за да се съберат достатъчно средства за рехабилитация на инфраструктурата и разминаването ще продължава да расте

Председателят на АПИ приветства решението Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" да бъде закрита и нейните функции, както и започнатите от нея проекти да преминат към пътната агенция. Именно това гласи и приетият от депутатите законопроект в Закона за пътищата.

„Държавното предприятие НКСИП беше създадено през 2012 г. и е подчинено на регионалния министър. Основната му цел беше да ускори изграждането на автомагистралите "Струма" и "Хемус", припомни Лазар Лазаров.