„Дунав“ взе първите три важни изпита от пролетната сесия с ценни победи от по 1:0 срещу „Нефтохимик“, „Поморие“ и „Ботев“ /Гълъбово/. Какво е общото в тези резултати? Че и трите гола бяха реализирани от централния нападател Мирослав Будинов, чиято игра все някак остава в сянка за големите „разбирачи“! 
Кой е Миро Будинов? Таран със завиден ръст от 189 сантиметра, който тръгва към големия футбол с екипа на „Белите орли“ от Плевен. Сезонът е 2006/2007, когато футболистът е само на 20 години. За две години записва 25 мача и бележи 12 гола. После следват два сезона в „Академик“ /Сф/ с 57 срещи и 21 попадения. През 2010-2001 година е в „Черно море“ /Вн/ - 3 мача без гол! За кратко минава и през „Спортист“ /Своге/ - 25 двубоя и 4 точни изстрела. 
„Миро е добър футболист, но по-важното е, че е много добър човек“, казва бившият треньор на свогенските „спортисти“ Валери Дамянов. 
От 2012 година нападателят е в „Любимец“, където работи със сегашния си старши треньор в „Дунав“ Веселин Великов. Този период ще се запомни с промоцията на отбора в „А“ група и сензационното начало в елита - 1:0 срещу „Лудогорец“! Будинов е автор на общо 7 гола, като един от тях е във вратата на „Литекс“ в Ловеч. Комбинацията тръгва от лявото крило, Антон Огнянов центрира и Мирослав стреля с глава! 
От тази пролет двамата са рамо до рамо в атаката и на „Дунав“. Иначе от времето в „Любимец“ е съотборник и с днешните дунавци Георги Чакъров и Николай Колев.
Когато Веселин Великов идва в Русе, първата му работа е да повика хора, на които има голямо доверие. Логично е сред първия му избор да са Будинов, Чакъров, Колев. През лятото на миналата година пробва да доведе още един „любимски“ играч - Самир Аясс, но халфът избра ЦСКА.
Будинов прави силен първи сезон с „Дунав“, но нивото на „Б“ група е очевидно тясно за неговите възможности. Любопитно е да се види какво може един етаж по-нагоре. 
Може почти всичко за централен нападател. Таран от неговия тип днес в България няма! Мартин Камбуров е хитър футболист, но е консуматор, който се пести в защитен план. Преслав Йорданов е здраво момче, но също не обича да върши черна работа. И Костадин Хазуров чака топката на „гюме“! Такъв е и Венцислав Христов. Други? Други типични деветки няма.  
Общото между тях е, че всички са снажни мъже, но само Будинов не спира да вършее във всяка точка на терена. Може би понякога се пилее излишно, ала винаги можете да го видите пред дунавската врата, да скача за първа топка в средата на терена или да канализира атаката с пасове към колегите си по крилата. Вярно, не е най-финият техник, но пък със сигурност е най-универсалният и работлив централен нападател, играл някога с екипа на „Дунав“. Сравнен с други български футболисти на този пост, може би само характеристиките и навиците на Любослав Пенев и Георги Иванов-Гонзо бяха същите. Разликата още между всички тези тарани е, че Пенев беше и забележителен техничар. 
Будинов е всепризнат голям боец, който не се страхува да влиза в най-завързани единоборства. В никакъв случай не е грубиян. При това е редовна мишена за здрави и коварни ритници откъм гърба. Почти няма мач, в който да не отнесе няколко безогледни „секири“. Никога обаче не тръгва да си връща. Често се случва да играе и с контузии. Поредният важен двубой наближава, а старши треньорът Веселин Великов почти неизменно го брои в групата на хората с някакви травми. Мачът идва, а Мирослав Будинов отново е на терена! И пак се хвърля  като лъв - от вратата на Мартин Луков до рамката на съперника! 
Такова голямо богатство с умението му да създава внезапен числен превес в средата на терена и атаката е голям плюс в тактиката на Веско Великов. Будинов за „Дунав“ е нещо като Томас Мюлер в „Байерн“. В играта и на двамата няма велика поезия, но Гуардиола винаги подхваща тимовия лист първо с името на Мюлер.
След тези 3 пролетни гола надеждите на феновете, че русенският отбор ще се пребори за място в „А“ група, са по-състоятелни отвсякога. И, дай боже, когато с края на сезона настъпи времето на празниците, никой да не забравя приноса на Мирослав Будинов. А и той е само на 30 години, така че идните му сезони в „А“ група с небесносинята фланелка задължително обещават нови страхотни емоции за феновете.