Не планираме затваряне на границата с Гърция. Предприели сме 100-процентови мерки за гарантиране на сигурността. Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Вчера австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер официално предупреди, че след закриването на балканския маршрут и споразумението между ЕС и Турция съществува потенциална опасност 1 100 000 души да потеглят към България.

„Що се отнася до развиването на ситуацията с оглед на нови маршрути през Гърция или през Турция, непрекъснато следим информацията и сме в буквален контакт с нашите партньори от всички съседни държави. Преди два дни имахме среща с вътрешния министър на Македония, в контакт непрекъснат съм с гръцките колеги. Току що говорих с турския си колега. Към момента нямаме информация за реална заплаха по линия на външната ни граница и имаме готовност да реагираме при всяка една такава информация или сигнал”, обясни Бъчварова.

Тя добави, че има уверението от всички съседни държави, ако има сигнали за опасност, те да ни бъдат предоставени своевременно.

В началото на изявлението си Бъчварова заяви, че още от първите минути след информацията за взривовете в Брюксел, МВР е активирало мерките за противодействие срещу тероризма. Повишено е нивото на сигурност на летищата, жп гарите, метростанциите и пристанищата. Столична община и СДВР проверяват възлови обекти в столицата. Разпоредихме мерки за засилен граничен контрол, добави вътрешният министър.

Тя съобщи още, че в момента се провежда спецакция, засилени са мерките за сигурност. МВнР работи за информиране на българските граждани в Брюксел и за тези, които планират пътувания.

„Информацията показва, че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност, за изключителна дързост на терористичен акт, където мерките за сигурност са най-високи в цяла Европа. Ситуацията е силно тревожна, опасността е висока за всички европейски държави. Това приемаме като ясна провокация към европейската сигурност, затова се чувстваме длъжни да предприемем мерки за общата сигурност. Към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни. Задействали сме превантивните мерки, въпреки това. След около 2 часа ще има национално заседание на щаба по сигурността, на което ще участва и премиерът Борисов”, отбеляза още Бъчварова.

Днес в късните часове на деня ще се проведе мащабно антитерористично учение в столицата, то е планирано преди 2 месеца. За съжаление то съвпада с днешния ден. Това съвпадение ни показва, че сме взели правилното решение, каза още вътрешният министър.