Историкът се простудил преди месец в Москва

Няколко дни ще остане в болница "Лозенец" проф. Бодижар Димитров, където със силни антибионици го лекуват от много тежка бронхопневмония, научи "24 часа" от директора на Националния исторически музей. В момента му слагат и кислородна маска.
Състоянието на известния историк се влошило рязко в понеделник вечерта. Разтърсвала го силна кашлица, имал и висока температура. Това силно обезпокоило племенника му - фотографа Тодор Димитров. Без знанието на вуйчо си той извикал приятели с кола и го откарали в клиниката, въпреки уверенията му, че нищо му няма. Там му поставили сериозната диагноза.
"Вероятно съм настинал в Москва, където на 24 февруари в руската Държавна дума открихме много интересна изложба - 100 гравюри за Руско-турската освободителна война. И аз, нали съм в официалната делегация, се разхождах само по сако. Първо не обърнах внимание на симптомите, но ето ме в болница. Лечението е интензивно. Ще ме задържат няколко дни. Всеки слух, че съм получил инфаркт, е силно преувеличен - да не се радват враговете ми", разказа проф. Димитров.
Преди време в интервю за вестника историкът се похвали, че никога не е влизал в болница със сериозен проблем, генът му е на столетници. Племенникът му Тодор обаче предупредил сестрите, че е капризен пациент. "Ама аз го чух. Защо да съм капризен? Около мен са прекрасни млади момичета, чудесно се грижат за мен. Сигурен съм, че ще изляза напълно здрав", пошегува се професорът.
Проф. Божидар Димитров вече прави мащабни планове за новото археологическо лято. Разчита, че министър Вежди Рашидов ще съдейства за необходимите средства, а в НИМ ще постъпят нови значими находки.