Предстои Окръжният съд в Стара Загора да определи постоянна мярка за неотклонение на 70-годишния Кольо Русев от елховското село Коньовец, обвинен, че е убил умишлено и по особено мъчителен за жертвата начин съпругата си Донка през 1998 година, потвърдиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. В момента Русев е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане, прокуратурата ще иска постоянен арест. На обвиняемия е назначен служебен защитник.
Историята като на кино започнала да се разплита преди 2 години, когато бизнесмен купил старите текезесарски сушилни за тютюн в радневското село Ковачево и започнал да разчиства постройките. Под бетонен панел в една от тях работниците се натъкнали на човешки кости, а в селото си спомнили, че през нощта на 10 срещу 11 ноември 1998 г. внезапно изчезнала 55-годишната тогава Донка. Жената не била местна, а била дошла с мъжа си Кольо да пасат селските овце.
През 1998 г. Кольо обяснил, че жена му забягнала с някакъв млад циганин към ямболските села, като изоставила двете си деца. Тя била обявена за национално издирване, но скоро след това в елховско тракторист изкарал при оран от земята човешки останки, чийто дрехи наподобявали тези на Донка и тя била свалена от издирване. Случаят бил приключен допреди 2 години, когато се появи костите от Ковачево. Както е по закон, разследването било подновено. ДНК-анализ установил, че това са истинските останки на изчезналата жена, а съпругът й бил закопчан на 21 март за убийството отпреди 18 години в родното си село Коньовец, където живеел.