Всеки дом има свой собствен стил на обзавеждане, разположение и съчетание между отделните елементи. Понякога обаче интериорът ни омръзва и ни се иска да променим нещо в него, да добавим, да махнем някои мебели или да ги заменим с нови. Същото се отнася и за стените в жилището. Тяхното оформление, цветове и облицовка също се нуждаят от разнообразие, за да са винаги актуални.
Ако искате да промените стените във Вашия апартамент в Русе  и да направите някои нововъведения, които да не ви струват прекалено скъпо, но въпреки това да са ефектни, Ви предлагаме една оригинална и модерна в последно време идея – декоративна стена от камъни в една от стаите. Каменната или тухлената стена внася една леко носталгична и романтична нотка в дома. Освен това, всяка една такава стена е напълно уникална и това ще направи дома Ви специален и неповторим.
Има два основни варианта за направата на такава стена. Единият е стената да е зидана, като се остави зидарията без мазилка. Тухлите или камъните се почистват прецизно след изграждането и дори могат да се лакират за по-голям ефект. Другият вариант е просто да се облицова готовата вече стена с плочи, които успешно имитират камъни или тухли. Разбира се, вторият вариант е доста по-евтин и лесен за изпълнение. На пазара се предлагат както обикновени плочи за облицовка, така и много добри имитации, които са леки и се лепят много лесно. Едни от най-предпочитаните модели са плочите, изработени от каменен прах. Вътрешността им се състои от натрошен камък. Специалните добавки в тях ги правят стабилни и здрави. Самият материал не допуска образуването на влажни петна и мухъл, почиства се и се поддържа лесно. Такива облицовки се предлагат различни по големина, форма и цвят.
Изборът на плочите за облицовка зависи от личните предпочитания на собствениците на дома, но все пак има някои правила, които е добре да се спазват. Например прекалено тъмните плочи са подходящи за големи и светли помещения, защото оптически смаляват пространството. И обратно – съвсем светлите ще изпъкнат и ще освежат една по-малка стая, правейки я светла и просторна. Често срещан  интериорен похват е да се облицова само трегер или комин в помещението, като по този начин се акцентира върху него.
Когато пристъпите към лепенето на самите плочи на някоя от стените в дома си, трябва да знаете, че основата, на която ще ги полагате, трябва да бъде идеално гладка и почистена от тапети или боя. Останали в мазилката пирони и дюбели също трябва да бъдат премахнати. Вдлъбнатите участъци по стената се запълват с кит или гипсова смес. Накрая цялата стена се покрива с качествен грунд.
За да залепите самите плочи към стената, се нуждаете от специална мазилка, която се закупува под формата на прах и се разтваря във вода според инструкциите на производителя. Добре е в готовия разтвор да се добавят подобрители. Лепенето на плочите започва от долния ляв ъгъл. Между плочите се оставят фуги от приблизително един сантиметър, за да се постигне по-естествен вид на каменната мазилка.
Около 24 часа след лепенето на плочите, мазилката вече е напълно стегнала и можете да пристъпите към запълването на фугите с подходяща смес. Фугите се почистват с четка и след това се запълват внимателно. Можете да използвате специална фугираща смес или да си направите ваша такава от цимент и фин пясък, която да оцветите според желанието си. Имайте предвид, че вторият вариант е доста по-евтин. Фугите се запълват с помощта на мистрия и повърхността им се заглажда. Финалът на целия процес е почистването на стената от прах, но след изсъхването на фугите.
По този лесен и достъпен начин ще получите нов, модерен елемент от интериора, който ще разнообрази жилището Ви и ще го направи още по-уютно и приятно.