Слабичко и симпатично момиче от Русе от малко мечтае да стане полицай, за да се бори с лошите. Постоянно играе с момчетата в махалата и то най-често на стражари и апаши. 
Аз бях винаги откъм страната на стражарите и още тогава имах развит инстинкт - залавях апашите където и да се бяха скрили. Може би помагаше вроденото шесто чувство, разказва началникът на живата охрана в русенския клон на фирма „Телепол“ Марияна Димитрова.
Тя завършва средното си образование през 1993 година - времето, когато от всички страни идват новини за грабежи, изнасилвания и огромни кражби по жилища и заводи. Всекидневните издевателства над хората я дразнят и угнетяват, а това само засилва детската й мечта да стане полицай. За зла участ обаче проблеми в семейството стават причина да не може да кандидатства за работа в МВР. А когато се отръсква от неприятностите Марияна установява, че вече е прекрачила възрастта за влизане във вътрешното ведомство. През 2007 година решава да стане охранител и се явява на конкурс във фирма „Телепол“.
Решителната брюнетка прави впечатление още на изпита
а по-късно доказва, че резултатите от теста и изводите от събеседването са били напълно обективни. Марияна трупа опит, умения и увереност, които я открояват като номер 1 сред охранителите на фирмата и я превръщат в страшилище за крадците в търговската верига „Билла“, магазин „Мосю Бриколаж“, новооткрития магазин „Н&M“ в Мол Русе и още престижни и отговорни обекти под опеката на „Телепол“.
Добрите резултати са оценени по достойнство и от 2014 година Марияна е издигната в регионален представител за физическата охрана във фирмата за Русе.
В магазините се краде масово, като
по-голяма част от крадците са възрастни жени и наркомани
казва 40-годишната началничка на живата охрана.
Тя лично залавя между 3 и 5 баби месечно при опит да избегнат касовите зони в магазините „Билла“ със скрити в джобове и под връхни дрехи парчета луканка, салам, шунка, кашкавал, сирене, опаковки с кафе и битови препарати. Последната предотвратена кражба е в четвъртък, когато преди изхода в магазин „Билла“ на ул.“Неофит Бозвели“ Марияна залавя млада жена с парче луканка и пушен бут в дамската чанта, които „пропуснала“ да извади на касата. 
Клиентката е отведена в стаята на управителя, където се разбира, че има доста пари, но все пак се изкушава да открадне нещо, което спокойно би могла да плати. Няколко дни преди това Марияна спира след касовата зона в същия магазин 70-годишна старица със скрити в джобовете на балтона й парчета кашкавал и сирене. Впоследствие се оказва, че бабата носи 300 лева от току-що получената пенсия, но се решила да открадне, защото тепърва й предстояло да плаща сметките за ток, вода и телефон и се опасявала, че ще остане без пари.
По-различна е ситуацията с другата напаст - наркоманите. В хранителните магазини
гонените от наркотичен глад младежи пъхат под якетата си бутилки със скъпо уиски
и маркова козметика, а в „Мосю Бриколаж“ - ВиК части и дори скъпи смесителни батерии, които лесно могат да продадат на половин цена и да превърнат парите в дрога.
Някои от тях побягват без крадените питиета и парфюми, след като са заловени на изходите и ако не бъдат догонени, се обаждам в останалите магазини в града, давам пълното им описание и ги предупреждавам да бъдат внимателни. Тъй като тези хора са зависими и на всяка цена са им необходими пари за наркотици, те отиват в други обекти и там ги залавят, уточнява Марияна.
Всъщност крадци в охраняваните от нас обекти нямат никакъв шанс заради камерите за видеонаблюдение, които са монтирани изключително дискретно, но обхващат всички кътчета в магазините, посочва началникът на охранителите в „Телепол“.
Особено внимание се обръща на щандовете, където са изложени алкохолните напитки, месните продукти и козметиката. 
Още от входа камерите показват лицата на клиентите и по външния им вид и поведението се заостря вниманието на гардовете
в магазина. Така цялото внимание е съсредоточено върху този човек и той се проследява по всички щандове до касата. Щом се види, че не плаща стока, която е взел, служителят на фирмата, който следи движението на клиентите на монитора, се обажда на Димитрова или на съответния й заместник в обекта. Така крадецът се спира до изхода след касовата зона и му се нарежда да извади неплатените продукти или бутилки от дрехите или чантата си. Следва отвеждане при управителя, където му се прави протокол за констатираното нарушение, плащане на определена от собствениците на магазините глоба и ако стойността на кражбата е голяма, се вика полиция, която прибира изкушилия се в районното управление. 
За миналата година установените крадци в магазините на „Билла“ са над 100, а от началото на тази са заловени над 10. Марияна 
има изключителен нюх за разкриване на крадци
в магазините и понякога ги залавя без да чака охранителят пред монитора за видеоконтрол да й съобщи, че някой крие в панталоните си луканки или бутилки, намесва се в разговора експертът по търговска сигурност в „Телепол“ Милен Радев.
Не са малко случаите, когато служители на МВР я викат за консултации или разпознаване на заловени бандити в други обекти, защото знаят, че тя винаги ще им окаже съдействие. Това Марияна върши без страх, че после някой от престъпниците ще я нападне, защото знае, че който и да излезе срещу нея, ще съжалява.
Не съм толкова добра в бойните изкуства, но да не дава господ някой да ми излезе с намерение да ми отмъщава. Ще се получи точно обратното, той ще си ближе раните, бойко казва охранителката. 
И макар че казват, че мъжете се плашат от силни жени, Марияна има до себе си човек, който я разбира и подкрепя.
Не съжалявам крадците в магазините „Билла“, че са бедни и крадат от недоимък някои лакомства, защото в повечето случай след залавянето им се разбира, че носят големи суми в себе си. За мен те са просто клептомани, които могат да си купят доста неща, но са свикнали да откраднат по нещо от големите супери, за да не се прибират с празни чанти. Но ако някога тези номера са минавали, сега времената са други и цялото движение в големите магазини е под непрекъснат контрол, казва шефката на охранителите в „Телепол“.
А тя е човек с мнотго опит и предупреждението й заслужава внимание.