Представители на Общината и Общинския съвет, балерини, които репетирали в Операта, и лекари се оказаха жертви на ловката и дълго безнаказана крадла Йорданка Върбанова, чиито тараши секнаха едва след като бе вкарана за постоянно в ареста. Още преди заседанието, а и по време на процеса неграмотната ромка, измъквала се десетки пъти от отговорност под предлог, че е психично болна, огласи залата с виковете си, че иска да я пуснат и да отиде при майка си. Не спря и да обяснява, че е направила много бели, но обещавала повече да не се повтарят. Прекъсванията на заседанието от извънредните й крясъци наложи неведнъж охраната да се намесва и да я укротява.         
страдали от Йорданка, все пак живеем в Русе“, коментира доскорошният общински съветник Ервин Чакърян, чието жилище също е било отарашено от 19-годишната неграмотна ромка. От крадлата вдигнаха ръце десетки хора, след като Йорданка обикаляше из офиси, заведения и институции, фиксираше оставени чанти и вещи и ги грабваше. След това започна да търси отключени жилища и да прибира предимно портмонета и смартфони.
Най-голям удар Йорданка направила в дома на майката на секретаря на Общината Димитър Генков - Атанаска. Жената се прибрала за кратко в апартамента си, за да направи бърза справка на компютъра и затова оставила входната врата отключена. Ловката крадла това и чакала - видяла оставените близо 1900 лева пари, които жената трябвало да превежда по банкова сметка, грабнала ги и хукнала по стъпалата. Атанаска чула шум и веднага скочила да види какво става и дори тръгнала да преследва крадлата. Съобразила обаче, че отново оставила отключено и се върнала, за да не я оберат за втори път в рамките на няколко минути. 
Под ударите на опитната крадла попаднаха и балерини, които репетирали в Операта свое представление. Ден преди да отпътуват на турне в чужбина, Йорданка преровила оставените им чанти, отмъкнала портмонетата и скъпите им телефони и духнала. А момичетата изпаднали в шок, защото гастролът им зад границата бил поставен на карта.
Йорданка бе предадена на съд за общо 15 подобни кражби между 2 декември и 16 март, от които успяла да щипне пари и телефони за над 8600 лева. Освен това срещу нея текат още 2 дела за десетки подобни посегателства. Неграмотната ромка поиска да бъде наказана от съда, като призна за всичко, в което е обвинена. Като най-важно й беше да се прибере при майка си.
Прокуратурата обърна внимание, че част от кражбите Йорданка е вършила часове, след като е била пускана от полицейското управление при пореден разпит, а дори и след като е лежала в Центъра за психично здраве, където й е правена експертиза. Според обвинението крадлата без спирачки заслужава 8 месеца затвор заради чистото си съдебно минало, самопризнанията и психичните й заболявания, които улеснявали прекрачването на закона. Иначе за кражбите може да бъде наказана с до 8 години лишаване от свобода.
Впрочем проблемите й с главата, както и непълнолетието, бяха една от пречките, заради които Йорданка досега не бе изправяна пред съд. Според заключението на психиатрите, които са я изследвали, тя е вменяема, макар че страда от умерена умствена изостаналост и олигофрения. Заболяванията й били вродени и хронични и не се лекували. Още докато била на 6 години, тя постъпила на лечение в Психото, а последно лежала през ноември 2013 година. 
Редом до прокуратурата като граждански ищци застанаха двама от окрадените - Атанаска Генкова и Павел Павлов, които поискаха крадлата да им върне отмъкнатите съответно 1870 лева и 300 лева. Част от препълнената зала с жертви на неграмотната ромка не знаеха как могат да си потърсят правата и да бъдат обезщетени, а и поставиха под съмнение дали осъждането на Йорданка е перспективно. Причината - тя е от ромско семейство, няма доходи, не работи и едва ли някога ще има възможност да им се издължи. А повечето от тях са олекнали с между 500 и 900 лева.
Съдебното заседание бе белязано от бурните реакции на окрадените хора, които макар и само като публика в съдебния процес, не скриха възмущението си от действията й. Те настояха ромката да бъде сурово наказана, тъй като след седмица на свобода ще продължи да краде. Хората възроптаха срещу твърденията, че заболяванията й омаловажават кражбите, които върши, и обърнаха внимание, че тя краде избирателно, търси само скъпи телефони и пари. Една от окрадените балерини посочи, че е имала два мобилни апарата, а Йорданка предвидливо свила смартфона, а обикновения телефон оставила.  
В крайна сметка неграмотната 19-годишна крадла бе наказана на 3 години затвор, които заради самопризнанията се стопиха на 2 години. Тя вече е изтърпяла около 4 месеца, след като бе задържана през юни. Зачита се за излежана част и периодът, в който е била настанена за изследвания в Психото. Съдът на първа инстанция сметна и че крадлата трябва да върне парите на двете си жертви, които поискаха общо около 2200 лева. Присъдата вероятно ще бъде обжалвана, тъй като Йорданка категорично заяви, че не иска да стои повече в затвора.