Съхранението в хладилник на картофите, които ядем, крие възможността опасен химикал да застраши здравето ни, включително да причини рак, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".
От британската Агенция по хранителни стандарти препоръчват картофите да не се съхраняват в хладилник, като в сайта на агенцията дори се изтъква, че съдържащите скорбяла зеленчуци са най-неподходящите продукти за съхранение в хладилник.
Причината картофите от хладилника да са вредни, е че скорбялата в тях се преобразува в захари. При печене или пържене захарите се свързват с аминокиселината аспарагин, в резултат на което се образува вредният химикал акриламид.Това е химикал, използван в индустриалното производство на хартия, пластмаса и оцветители за храни.
Според сайта cancer.gov изследвания с животински модели са показали, че излагането на действието на акриламид представлява рисков фактор за няколко вида рак.
Този химикал се съдържа в повишени нива в чипса и пържените картофи. Следи от него се откриват и в хранителните опаковки.
Експертите препоръчват картофите да се съхраняват на хладно и сухо място - например на дъното на шкаф, вместо в хладилник.