Европейските лидери договориха обща позиция, която да представят на турския премиер Ахмет Давутоглу в опит да ограничат мигрантската криза, обяви премиерът на Люксембург, съобщи "Фокус".
Ксавие Бетел съобщи в „Туитър“, че Доналд Туск ще представи в петък сутринта на турския премиер Ахмет Давутоглу постигнатата от европейските лидери договорка, след която по-късно през деня ще се проведе заседание на Европейския съвет.
Високопоставен източник от ЕС каза, че това „не е сделка, а обща позиция“ , която ще позволи преговорите да продължат .
Преговорите ще се проведат по-късно в петък между Туск и Давутоглу за договор, който да включва мерки целящи спиране на мигрантския приток от Турция в Гърция. В замяна Турция иска ускоряване на кандидатурата ѝ за членство в ЕС, отмяна на визите и удвояване на европейската помощ за бежанците в Турция.
През нощта информиран източник каза пред журналисти, че Туск е представил на европейските лидери „малко преработен проектодокумент. Промените не са големи. Уверен съм, че за лидерите няма да е трудно да се разберат. В обсъждания проект изненади няма“.
След приключването на първия ден от срещата на Европейския съвет в Брюксел, германският канцлер Ангела Меркел каза, че едно от условията за либерализиране на визовия режим с Турция е турското законодателство да отговаря на международните стандарти за гарантиране защитата на бежанците. Тя отбеляза, че европейските държави се стремят към споразумение с Анкара, но преговорите няма да са лесни.
„Ние обсъдихме съществените моменти, на базата на които в петък ще се водят преговори с турския премиер и след това ще се подготви съвместно изявление“, каза тя. „Ние се договорихме още да не изпускаме от поглед алтернативните маршрути на бежанците, включително през Италия. Разговорите, като цяло, бяха конструктивни“, допълни тя.
Лидерите на страните-членки на ЕС на срещата си в четвъртък вечерта не посочиха новите глави от преговорното досие за присъединяването на Турция към Европейския съюз, които могат да бъдат отворени като отстъпка пред Турция в рамките на съвместния план ЕС-Турция за борба с миграцията, каза президентът на Франция Франсоа Оланд.
„Дискусии за новите глави ще се проведат в следващите часове. Ние следим да не се споменават конкретни глави към момента“, каза Оланд.
От 35 глави в преговорното досие за присъединяване към ЕС, Турция вече е отворила 15 от тях и иска да бъдат отворени още шест – енергетика; съдебна власт и човешки права; правосъдие, свободи и сигурност; образование и култура; международна политика и политика на отбрана и сигурност.