Д-р Доротея Игова е завършила Медицинския институт в Плевен през 1984 година. Веднага след това тя е започнала работа в тогавашната Окръжна болница, като същевременно е специализирала инфекциозни болести. От 1997 година е началник на отделение „Инфекциозни болести“ в МБАЛ Русе. В годините е завършила магистратура „Здравен мениджмънт“ във Великотърновския университет. Придобила е и професионална квалификация по социален и здравен мениджмънт в Стопанската академия в Свищов.

- Д-р Игова, наближава Великден, а на празника основна роля имат яйцата. С това обаче нараства и опасността от салмонелоза. Обяснете какво представлява заболяването.
- Това е остро инфекциозно заболяване, което засяга храносмилателната система и по-специално тънкото черво. Виновник за нея е бактерията салмонела, която се появява в хранителните продукти през горещите месеци и по време на празници. Когато салмонелите се озоват в организма, те се прикрепват към лигавицата на тънкото черво и отделят вреден токсин, който причинява отравяне. За отбелязване е, че салмонелите са устойчиви бактерии и отстраняването им става по-трудно, отколкото при други хранителни натравяния. 
- Кои са най-застрашени от инфекция?
- Децата, възрастните и хората, които вече са имали такъв проблем, тъй като тяхната имунна система е по-слаба.
- Какво трябва да спазват хората по време на великденските празници, за да се предпазят от това отравяне?
- Независимо от празничния характер на Великден, хората трябва да бъдат нащрек за здравето си, защото това е един от опасните периоди през годината, когато може да се заразят със салмонелоза. За да се избегне това заболяване, аз съветвам съгражданите си да спазват технологията на приготвяне на храните и висока лична хигиена. Освен това е необходимо зеленчуците и плодовете да се измиват добре, а яйцата да се варят минимум 10 минути след завиране на водата. Месото във фурната трябва да се изпича до получаване на червена коричка, защото в него също се съдържат салмонели. 
Тук е моментът да кажа, че всички пациенти, които имат симптоми на съмнително инфекциозно заболяване и джипитата им отсъстват по празниците, могат да бъдат прегледани в отделението от дежурния лекар и при нужда да бъдат приети за лечение, независимо от здравния им статус. Телефонът на отделението е 082/887 283.
- Колко случая на салмонелоза са регистрирани в Инфекциозно отделение през миналата година?
- За 2015 година със салмонелози при нас са лежали 36 пациенти. Сред тях е детето, причинило салмонелния бум в СОУ „Васил Левски“ и пет деца от епидемичния взрив от ротавирус в детската градина в Сливо поле. Всички са излекувани и изписани в добро здраве. 
Други 38 пациенти са приети с бактерия ешерихия коли, двама са с клебсиела, 14 са получили стафилококови хранителни отравяния, 21 с кампилобактериоза, 16 с отравяния от злоупотреба с антибиотици и един с дезинтерия. За отбелязване е, че през 2015 година преобладаваха вирусните чревни инфекции, които са общо 324. Доказани са 121 ротавирусни ентерити.
- Какви други заболявания лекувате в отделението?
- Отделение „Инфекциозни болести“ е единственото по рода си в Русе и региона. То се намира в самостоятелна реновирана сграда и е част от структурата на МБАЛ Русе и има второ ниво на компетентност. Това позволява да лекуваме инфекции на дихателната система, стомашно-чревния тракт, кожата, меките тъкани, вирусни обриви, синдроми, свързани с лимфните възли, зоонози, рекетсиози, борелиози, вирусни хепатити, вирусни хеморагични трески, инфекции на нервната система, сепсиси и други инфекциозни заболявания. ХИВ/СПИН обаче не лекуваме, тъй като това става в университетските клиники, които имат трето ниво на компетентност.
Инфекциозните заболявания са самостоятелна медицинска специалност и изскват изолация на пациентите. Затова в отделението има четири сектора - за общи инфекции, въздушно-капкови инфекции, чревни инфекции и за хепатит. Персоналът осигурява квалифицирана ранна диагностика, адекватно терапевтично лечение, прогнозира изхода на заболяването, прави експертна оценка на работоспособността на пациентите, изолира заразно болните в отделни стаи и ги диспансеризира. Всички пациенти са преглеждат безотказно, независимо дали имат направления от джипита или специалисти.
- Колко легла има в отделението?
- 17, които са разпределени по едно в стая със самостоятелен санитарен възел, баня, телевизор и всички удобства. Има и резервни легла, които при епидемия могат да бъдат поставени. Дезинфекция в отделението се прави три пъти дневно. 
- Каква е използваемостта на леглата през 2015 година?
- За миналата година използваемостта на леглата е близо 90%, защото през отделението са преминали общо 1086 пациенти. Увеличава се броят на заразно болните от други области, които са хоспитализирани при нас. Такива за 2015 година са 132 пациенти. Лекувани са и седем чужденци с чревни инфекции - едно дете от Германия, двама малчугани на бежанци от Ирак, капитан на кораб от Сърбия, по едно дете от САЩ и Холандия и един студент от Холандия.
- Колко лекари и медицински сестри работят в Инфекциозно отделение?
- Лекарите са пет и всички са специалисти инфекционисти. Един от тях е и със специалност детски болести, защото над 60% от пациентите при нас са деца. Друг лекар е болничен епидемиолог. Имаме нужда обаче от шести лекар инфекционист, който да е млад и да започне кариерата си при нас. Медицинските сестри са 13, а санитарите - 7. Целият персонал е много опитен и с дългогодишен стаж.