Обявената в понеделник изненадваща заповед на Владимир Путин "от утре да започне изтеглянето на основната част от нашата военна групировка в Сирийската Арабска република" може да означава край на безрезервната руска подкрепа за Асад и да даде рядък повод за оптимизъм и надежди за дипломатическо регулиране на кървавата баня в тази държава.

Решението за изтегляне на войските показва, че Москва търси изход от конфликта - и че може да се съгласи сирийското правителство да бъде оглавено от друг, а не от Асад.

Продължилите няколко месеца мощни бомбардировки на руската авиация позволиха на режима на Асад да се укрепи в западната част на страната и да хвърли в нокдаун въстаническите групировки, част от които бяха подкрепяни от САЩ. Руската помощ позволи също на сирийските войски да осъществят прегрупиране и да попълнят материално-техническите си ресурси след дългогодишни тежки боеве. Режимът се възползва от своите постижения на преговорите в Женева, където с посредничеството на ООН току-що бяха възобновени преговорите за прекратяване на гражданската война в Сирия, въпреки че преди месец тези преговори бяха спрени.

Женевските преговори отново се озоваха пред крах само дни преди решението на Путин. В събота сирийското правителство прокара нови червени линии по същността на преговорите. Специалният представител на ООН в Сирия Стафан де Мистура каза, че преговорите ще бъдат посветени на такива въпроси като формиране на преходно правителство, нова конституция и избори. Но в събота сирийският външен министър Уалид ал Муалем отхвърли това предложение, заявявайки, че Мистура няма право да говори за президентските избори и бъдещето на Асад. "Това е изключително право на сирийския народ", отсече министърът.

Разногласията по повод дневния ред на преговорите породиха у мнозина аналитици съмнения, че на тази международна среща ще може да бъде постигнато нещо. Но фактът, че Русия може да отреже търсената от Асад застраховка може да промени сметките на сирийския режим.

"Изглежда, че Русия преориентира своята подкрепа за Асад, за да го накара да отиде на отстъпки на масата за преговори“, заяви Ендрю Тейблър, експерт по Сирия от Института за близкоизточна политика във Вашингтон. По думите му "засега няма никакви сигнали, че Асад е готов да направи някакви отстъпки".

Поне засега Асад няма реални причини да се замисля за отказ от властта. Руските военни засилиха отбранителните му позиции и позволиха на сирийските войски да стигнат плътно до държания от бунтовниците град Алепо. Американският президент Барак Обама и други западни лидери тихо признаха, че може да се съгласят Асад временно да остане на поста, защото продължава борбата срещу "Ислямска държава".

Но някои аналитици казват, че показната самоувереност на Асад постепенно спада. Джошуа Лендис, директор на Центъра за близкоизточни изследвания на университета в Оклахома, каза, че до миналата седмица неговите познати от обкръжението на Асад в Дамаск изразявали "неизменна и креслива увереност, че ще върнат всяка педя сирийска земя и Русия им е партньор". Но скоро тези изявления отведнъж спряха. "Никой в Дамаск не вдига телефона. В тази връзка у мен възниква усещането, че те са объркани", отбеляза Лендис.

Според него планираното от Путин изтегляне на войските от Сирия означава, че той няма намерение да подкрепя Асад "докрай". Наред с това Лендис отбелязва, че тази стъпка е адресирана най-вече към Вашингтон, който разстрои Москва, отказвайки сътрудничество с Путин в борбата срещу "Ислямска държава". "Това също е предупредителен изстрел към Америка, Русия намеква: "Ние си отиваме и в Сирия вие ще останете с пръст в устата", добави Лендис.

Изглежда, че в сметките на Путин са включени следните идеи: да се закрепят постиженията в Сирия и едновременно да се озаптят апетитите на сирийските преговарящи в Женева. "Очевидно е, че Путин иска да извлече от тези преговори максимална полза при минимални разходи. Неотстъпчивостта на Асад, което може да доведе до възобновяване на конфликта, застрашава тези ползи", смята аналитикът Кристофър Козак от Института за военни изследвания.

Засега не е ясно какво роля ще играе Русия занапред в Сирия. На заседание на Съвета за сигурност при закрити врата постоянният й представител в ООН Виталий Чуркин информира в понеделник за руския план по изтеглянето от Сирия. Чуркин каза, че "войната с терористите" в Сирия ще продължи и призова враждуващите страни да обединят усилията си в борбата срещу сирийските терористични организации. /БГНЕС

------------------------------

Пол Маклири и Джон Хъдсън, "Форин полиси".