Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок, начело с Петър Славов и Мартин Димитров, предлагат задължителното използване на зимни гуми да отпадне. Те внасят промени в приетите на първо четене в края на месец февруари Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата.

Става въпрос за общо 11 промени от 33-те параграфа на законопроекта. Освен гумите, сред тях са още отнемането на шофьорска книжка на място за срок до 3 месеца, когато водачът превишава скоростта с 40 км/ч в населено място или с повече от 50 км/ч извънградско.

„Задължителното използване на зимни гуми за периода ноември – април от годината за всички МПС не е оправдано и ненужно ще натовари бюджета на домакинствата, които през зимния сезон използват автомобила си само в населените места и не пътуват по републиканската пътна мрежа. Още повече, през месеците март и април често се достигат температури над 20 градуса, при които използването на зимни гуми не само е ненужно, но може да увреди качествата на последните”, гласят аргументите на реформаторите.

Вместо това се предлага нов параграф, с който се допълва чл. 9 във връзка със задължителната употреба на вериги. Дава се възможност на водачи на леки автомобили и автомобили с категория N1, поставили на всички колела на автомобилите си зимни гуми, да имат право на преценка, дали при поставен знак „задължителни вериги за сняг“, в кой момент да ги поставят“.

Другото предложение на гражданите в РБ е свързано с предложеното в първоначалния вид на законопроекта наказания от до 3 години затвор за превишаване на скоростта с над 60 км/ч. След като още миналата седмица Петър Славов и Мартин Димитров предложиха да то да отпадне, сега внасят още една  алтернатива. Тяхното предложение е на шофьори, значително превишаващи максималната допустима скорост, да бъде отнемана шофьорската книжка на момента при констатиране на нарушението. Срокът на принудителната административна мярка е до решаване на въпросът за вината на водача или до 3 месеца.

„В случай, че превишаването на максималната допустима скорост съставлява и хулиганство, освен предложените от нас в Законът за движение по пътищата санкции, водачът подлежи и на наказание по член 325 от Наказателния кодекс“, уточни Петър Славов.