Голяма част от привилегиите на почетните консули на чужди държави у нас да отпаднат. Това ще предложи до седмица външният министър Даниел Митов.

Той е обещал падане на привилегиите пред премиера Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет.

“Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз. Ходят с ескорт или с какво ли не”, одобрява плановете на Митов премиерът Бойко Борисов.

На почетните консули, които обикновено са български граждани (виж списъка долу), ще им бъдат отнети дипломатическите номера, които ги пазят от санкции при нарушение на правилата на пътя, съобщиха източници в МВнР.

Вниманието към тях било насочено от МВР, след като са получени множество сигнали за спиране на пешеходни пътеки, на забранени места, както и агресивно шофиране.

Покрай отнемането на тази привилегия ще бъдат прегледани и останалите - като например освобождаване от ДДС и мита за покупки, които са свързани с консулската им дейност.

Според източници в Министерството на финансите много от почетните консули теглели обратно ДДС за автомобилите си и други луксозни вещи.

Прокопиев, Гергов и още 62-ма са дипломати

64-ма са акредитираните в България почетни консули, показва справка на МВнР, която е актуализирана за последно през февруари т.г.

Сред тях са известни бизнесмени като издателят на “Капитал” Иво Прокопиев (Канада),Борислав Сарандев (Шри Ланка), собственикът на “Приста ойл” Пламен Бобоков, който представлява Украйна в Русе. В Пловдив почетен консул е собственикът на “РозаИмпекс”Димитър Георгиев.

Пловдивският бизнесмен и член на БСП Георги Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив. Тази страна е и сред малкото, заедно с Италия и Румъния, които имат по няколко. Русия има почетен консул и в Бургас - Тонко Фотев, който през 2009 г. бе обвиняван в блудство.

Строителният предприемач Светослав Глосов е консул на Мароко, Борислав Дионисиевпредставлява Малдивите, а юристът Иван Тодоров - Антигуа и Барбуда.

Банкерката Цветелина Бориславова е почетен консул на Исландия, а спортният юристИвайло Дерменджиев - на Кения. Бившата шефка на “Хюлет-Пакард” у нас Саша Безухановае консул на Люксембург, а Светослав Джамбов е на Малайзия. Максим Бехар представлява Сейшелите, Виктор Меламед - Тайланд.

Почетен консул на Монголия е собственикът на “Балкан консулт” Пенчо Иванкин, на Монако е търговският адвокат Сергей Пенев. Бизнесмените Митко Солаков и Тихомир Трендафиловпредставляват Казахстан съответно в Благоевград и Пловдив.

Индиана Трифонова представлява Австралия от 1996 г. и е най-дългогодишният почетен консул в България.

Албания пък има почетен консул в Пловдив - бизнесмена Аристир Димо. Собственикът на “Интеркомплекс” Ехиязир Узунян представлява Армения.

Почетен консул на Бангладеш пък е първият български космонавт Георги Иванов, а Беларус е представена в Бургас от Атанас Попов. Гана също има почетен консул, това е Господин Господинов - художник, бивш пилот, който твърди, че се е срещал с НЛО, докато управлявал Ту-154. Гвинея се представлява от Ердинч Рамадан, който се занимава със земеделие и се свързва с ДПС .

Германия има няколко консули - в Пловдив Мариана Чолакова, а във Варна заедно с Франция ползва услугите на бизнесмена Недялко Неделчев. Франция има почетен консул и в Пловдив - шефката на Алианс Франсез Теофана Брадинска. Споделен консул във Варна имат и Дания, Норвегия и Швеция - бизнесмена и бивш спортист Константин Дараданов. Съсобственикът на Свети Влас Динко Динев е консул на Грузия в Бургас. Захари Кушев, който търгува с пестициди, е почетен консул на Еквадор. Пловдивският общинар Владимир Кисьов е на Екваториална Гвинея. Членът на съвета на директорите на “Нове” Борис Халачев - на Естония. Балтийската държава се представлява в Бургас от Петко Русинов.

Израел също е с двама почетни консули - медика проф. Константин Методиев, а в Бургас е бизнесменът от туризма Орлин Мандов. Бившият шеф на общинския съвет на Варна Красимир Симов е почетен консул на Индонезия, а общинарят и бизнесмен, близък до НДСВ, Христо Досев, представлява Испания в морската столица.

Италианските почетни консули са 3-ма, всички са италианци. Йордания също има техен човек за почетен консул - Хасан Халаф-Бармауи.

Журналистът и преподавател Рафаел Алварадо Димитров е почетен консул на Колумбия. Латвия се представлява от юриста Александър Попов, а Мавриций от бизнесмена и директор на AG Capital Христо ИлиевМихаил Михайлов, също бизнесмен, представлява Мали в София, а адвокатът Борислав Боянов - Малта. Пенчо Ралчев е почетен консул на Мексико. Юристът Даниел Тиенда Гонзалес-Мендиондо е на Перу, а туроператорът Румен Ганчев - на Република Южна Африка.

Трима са и румънските почетни консули - Евгения Попеску в Бургас, Стефан Райчев (“Меком”) в Силистра и Коста Гривов (Гривас) във Видин. Едита Благоева е почетен консул на Словакия, а бизнесменът Ивайло Йотов - на Уганда. Управителят на “Контракс” Йордан Йорданов е почетен консул на Унгария, а занимаващият се със строителство и имоти грък Йоаким Каламарис представлява у нас Уругвай.

Собственикът на “ТехноЛогика” Огнян Траянов е почетен консул на Филипините, а бившият представител на “Нокиа” у нас Красимир Ганчев е на Финландия. Зденка Боевовапредставлява Чехия във Варна, а собственикът на “Белвю Пропъртис” и приватизатор на “Електрон прогрес” Георги Крумов е консул на Чили в София.

Шведът Гьоран Свенсон е почетен консул на държавата си в столицата. Той е президент на Българо-скандинавската камара.