България се обяви срещу планираната отмяна на визите за граждани на Турция, което е ключов елемент от споразумението с Анкара по бежанската криза. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов посочва, че отпадането на визите не трябва да бъде обвързвано с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за реадмисия.

Проектоспоразумението между Турция и ЕС предвижда отпадане на визите в Шенген преди края на юни тази година и придвижването на преговорите за присъединяването й в Европейския съюз (ЕС).

В четвъртък вътрешните министри на ЕС изразиха големи резерви по повод планираната отмяна на визите за граждани на Турция, тъй като Според експерти 75-милионна Турция отговаря само на около половината от над 70-те технически изисквания за безвизов режим.

Борисов посочва писмото, че всички държави на предна линия трябва да могат да разчитат на помощ от ЕС в управлението и опазването на външните граници, а не да бъдат оставяни да се справят сами.

Премиерът пише, че ЕС не би трябвало да се съсредоточава единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима.

Борисов настоява преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.

България не би приела частично ангажиране на Турция с границата около гръцките острови, защото това би отворило нови пътища за мигрантите.
Нашата страна настоява в бъдещото споразумение с Анкара да бъде записан ангажимент за опазването на границите на Турция с Гърция и България.

България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.

Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи пред журналисти, че за утре е насрочено заседание на неговите колеги по преговорите с Турция.

Той съобщи, че българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм. Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии. Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС, отбеляза посланикът.

Според предварителното споразумение между ЕС и Турция, договорено в понеделник, Анкара ще връща всички запътили се към Европа мигранти, които не отговарят на критериите за предоставяне на убежище, както и всички – включително бягащите от войни, които имат право на международна закрила, но са заловени от морските патрули на НАТО преди да достигнат европейския бряг.