Само 43 новооткрити пациенти с туберкулоза са регистрирани в Белодробната болница през миналата година, отчете Регионалната здравна инспекция по повод на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март.
През предходната новооткритите русенци, заразени от жълтата гостенка, са били 51.
Тенденцията е намаляване на болните от туберкулоза, уточни управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев.
Статистиката за последните 10 години сочи, че най-много са били болните през 2008. Тогава в Тубдиспансера са били лекувани 99 пациенти. През 2007-а новорегистрираните с туберкулоза са били 97, в останалите години бройката варира от 46 до 75.
Сравнително ниско е нивото на заболеваемост в детска възраст. За миналата година са регистрирани двама болни малчугани от 1 до 4 години и трима тийнейджъри на възраст от 15 до 19 години. Според д-р Дачев това се дължи на поставеното манту на 90% от учениците в региона, което значително ограничава разпространението на болестта. Тази дейност в региона се прави най-добре от всички области в страната, за което допринася и съвместната работа на Белодробната болница с три неправителствени организации и БЧК, които издирват застрашените от туберкулоза и ги предават на нас, посочи пулмологът.