Прегледи за туберкулоза, поставяне на манту при липса на такова и рентгенови снимки - всичко безплатно, ще предлага русенската белодробна болница „Д-р Димитър Граматиков“ от 15 до 30 юни, съобщи управителят д-р Светослав Дачев.
Това е част от националната кампания на Министерството на здравеопазването.
Прегледите ще се провеждат всеки работен ден през втората половина на месеца от 9 до 14 часа, изисква се единствено предварително записване на тел.082 813 964.
Туберкулозата все още съществува по нашите географски ширини и хората не трябва да подценяват тази страшна болест, каза за „Утро“ д-р Светослав Дачев. 
През миналата година новооткритите в Русе случаи са 44 - с 10 повече от 2018-а. Сред заболелите преобладават ромите, но никой не е застрахован. Статистиката за последните 17 месеца е тревожна - открити са 64 заболели, от които 7 души са загубили битката за живота си. Само от началото на 2020 година новите болни са 20, а починалите - 4.
Кампанията тази година дава възможност за разширяване на скрининга за туберкулоза във фирми с големи колективи, уточни д-р Дачев.
За целта след заявка от работодателите екип от болницата ще отиде по места и ще постави безплатна ваксина на работниците и служителите, без да се нарушава работният процес в съответното предприятие. С тези, на които се открият признаци за болестта, ще се проведе специализирано лечение.