Овърдрафт от 140 хил. евро и 3 лизингови договора дърпат към фалита закъсалата фирма „Истър инженеринг“, която е с 50% общинско участие.
В търсене на глътка въздух дружеството иска Общинският съвет да му разреши ново разсрочване за 12 месеца на овърдрафтния кредит. Това огласи пред бюджетната комисия председателят на местния парламент Васил Пенчев. В писмо до него управителят на фирмата Валери Матеев уточнявал, че условията за отсрочката са: обезпечаване с машини и особен залог върху вземанията от Общината и сметките на дружеството.
Първо, Общината не дължи нищо на „Истър инженеринг“, второ, трябва да видим дали си заслужава тази стъпка, коментираха веднага в комисията. Според личното мнение на Пенчев разсрочването не е решение - то само удължава агонията и увеличава размера на задължението чрез скока на лихвите. (От стр.1)
За просрочената главница лихвата била 7,1% плюс 6 базисни пункта.
Останалите членове на комисията пък бяха единодушни, че без конкретни гаранции от фирмата, че ще погасява задълженията си, няма как да решат разсрочване на кредита.
Впрочем кметът Пламен Стоилов огласи, че в продължение на 2 години „Истър инженеринг“ не е обслужвала въпросния овърдрафт.
„От 2010 година насам дружеството е започнало да влошава финансовото си състояние, въпреки това никой не е взел мерки - нито управителят, нито съветниците“, коментира още той. Затова на практика в момента фирмата била декапитализирана - задълженията й от 2,5 млн. лева надхвърляли капитала й.
В крайна сметка Пламен Стоилов беше принуден да признае пред бюджетната комисия, че оттук нататък Общината няма друг полезен ход освен да излезе от дружеството. Проблемът е, че това съвсем не й гарантира, че ще получи своя дял. Кметът се надява да се вземат поне едни 300 хил. лева, но и те не са сигурни, защото по закон сметката ще излезе едва след 6 месеца. Със сигурност обаче активите, с които Общината е влязла в дружеството, вече не й принадлежат. Ако кредиторите предявят претенции, за нея най-вероятно нищо няма да остане.
Неслучайно общинският съветник Иван Иванов от БСП припомни, че преди години той е гласувал против създаването на смесеното дружество. Още тогава беше пределно ясно за какво става дума - Общината влезе с терени и с асфалтовата база, а частната фирма - с машини, които с годините се амортизират, каза той и попита дали ликвидацията не е по-добър вариант за излизане от кризата, отколкото напускането на съдружието.
Ликвидацията не е възможна, защото фирмата трябва да има имущество, с което да удовлетвори кредиторите и претенциите на съдружниците, обясни общинският експерт Антоанета Банчева. Може да се иска несъстоятелност, но тази процедура може да трае години. При това трябва да бъде поискана от управителя или кредиторите, уточни Банчева.
Беше поставен въпрос и за оздравяване на „Истър инженеринг“. По-рано той бе коментиран и в икономическа комисия. Там Юлиян Гарелов настоя за икономически анализ, който да покаже какви постъпления се очакват. И съобщи, че фирмата все още не е получила парите за работата си на бул. „България“ от главния изпълнител холдинг „Пътища“.
Несъбраните вземания на „Истър инженеринг“ са около 500 хил. лева, докато дълговете му надхвърлят 2,5 млн. лева и според нас няма спасение, коментираха кметът Стоилов и чиновници. Ако отлагаме излизането си от дружеството, Общината може да затъне по-лошо, смятат още те.
Според управителя Валери Матеев разсрочването на овърдрафта не се прави за първи път, а сега е шанс да се излезе от кризисното положение, когато нямаш кеш. Той съобщи, че по повод на това решение е насрочил Общо събрание за 14 ноември. Преди това Матеев очаква среща с председателя Васил Пенчев, а на самата сесия ще бъде в зала, за да отговаря, ако има питания от съветниците не само за кредита, а и за цялото състояние на дружеството.