Пойните птици, познати като японски големи синигери са разбрали как да съчетават чуруликания с различни значения в по-сложни “изречения”, установи ново изследване, публикувано в "Дискавъри нюз" и цитирано от Фокус.
Откритието е пробив в разбирането ни за животинските вокализации. Досега беше трудно да се докаже, че някой животински вид е създал свой собствен сложен, структуриран език. Японските големи синигери изглежда са направили точно това.
“Разполагаме с надеждни доказателства, че животинската комуникационна система споделя множество от базовите характеристики на човешкия език,” казва Тошитака Сузуки, водещ автор на проучването, публикувано в журнала Nature.
“Бозайниците и птиците, например, са в състояние да използват специфични повици, за да обозначават предмети, а японският голям синигер може да съчетава “думи”, за да изпраща цялостни съобщения.”
В новото изследване Сузуки и колегите му са насочили вниманието си към четири тона, носещи различно значение в зависимост от последователността, в която са изпълнени. Екипът е записал последователността, означаваща “провери за опасност и ела тук” и е пуснал записа на 21 японски големи синигера. Птиците са направили точно това, което се указва в повика. При промяна на последователността на тоновете в поредица без значение синигерите не са реагирали.
Проучването разкрива способността на птиците да си служат с композиционен синтаксис, т.е. те комбинират различни елементи от вокализациите си и да извличат сложен смисъл от тях. Смяташе се, че само хората имат тази способност.