След най-мощното в националната история земетресение от 11 март 2011 година, територията на Япония продължава да се премества на изток към Америка. Както съобщава в сряда държавното Управление за географска информация, само за последната година територията на префектурите Мияги и Ивате, който са в североизточната част на главния остров Хоншу, се е преместила на отделни места с 10 см.

След труса с магнитуд 9,0 обширни райони от тази зона са се преместили към Америка на около 5 метра. Максимално преместване е регистрирано на полуостров Ошика в префектурата Мияги – 6,4 метра. Сега дрейфът на изток на равнината Канто, където е разположен мегаполисът Токио, е спрял, но в североизточната част на остров Хоншу продължава.

Под въздействието на земетресението в обширни райони на японския североизток е фиксирано пропадане на повърхността, но в последно време равнището е започнало да се възстановява. Амплитудата на вертикалните колебания само за една година са били около 5 см. На същия полуостров – Ошика – повърхността в един от районите пропада с около метър след земния трус, но през следващите 5 години се вдига с 40 см.

Според експертите височината на повърхността в засегнатите от земетресението в североизточната част на Япония райони ще се възстанови, но това ще отнеме няколко десетилетия.